Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ περιγράφει τις αλλαγές που θα ισχύσουν στην εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων. Τιμή πρώτης προσφοράς, η εμπορική αξία των ακινήτων. Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο οι πλειστηριασμοί από 1η Μαΐου.

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο

Τον δρόμο για την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές προς το δημόσιο από την 1η Μαΐου 2018 , με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία των ακινήτων, ανοίγει η έκδοση σχετικής εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ, μετά την ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων.

Με την εγκύκλιο του Γ. Πιτσιλή κοινοποιούνται οι διατάξεις του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου που αφορούν σε τροποποίηση των διατάξεων τόσο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όσο και του Πτωχευτικού Κώδικα αλλά και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Συνοπτικά, οι κυριότερες μεταβολές που επήλθαν στο δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στις σχετικές μεταβατικές διατάξεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο είναι οι ακόλουθες:

• Θέσπιση διενέργειας και των κατά ΚΕΔΕ διενεργούμενων πλειστηριασμών (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα. Αποκλειστική διενέργεια αυτών με ηλεκτρονικά μέσα από 1.5.2018.

• Εναρμόνιση του χρόνου και τρόπου διενέργειας πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα κατά τα πρότυπα του ΚΠολΔ.

• Θέσπιση ηλεκτρονικής δημοσίευσης περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού σε διαδικτυακό τόπο και μεταβολή / εναρμόνιση του χρόνου κοινοποίησης και δημοσίευσης του προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων).

• Θέσπιση ελάχιστου/υποχρεωτικού περιεχομένου της περίληψης προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων).

• Θέσπιση ειδικής προθεσμίας κατάθεσης εκπλειστηριάσματος από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα.

• Μεταβολή του χρόνου αποστολής των σχετικών εγγράφων στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό (κινητών και ακινήτων).

• Επαναπροσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς σε προγράμματα πλειστηριασμών (ακινήτων) που εκδίδονται μετά την 17.1.2018 και καθορισμός αυτής βάσει της εμπορικής αξίας τους. Εναρμόνιση με τα ισχύοντα περί εκτίμησης της αξίας και καθορισμού τιμής πρώτης προσφοράς στην εμπορική αξία των ακινήτων, για κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την 18.1.2018.

• Διεύρυνση της προθεσμίας άσκησης αναγγελίας του Δημοσίου το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες από τον πλειστηριασμό.

• Εναρμόνιση των διατάξεων του ΚΕΔΕ περί κατάταξης απαιτήσεων του Δημοσίου με τις σχετικές νομοθετικές μεταβολές στον ΚΠολΔ και τον Πτωχευτικό Κώδικα (ν. 3588/2007, Α' 153).

*Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για τους πλειστηριασμούς στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v