Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καυτός» Μάρτιος για το deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις των δύο εισηγμένων εταιρειών με τις τράπεζες. Οι βασικές κατευθύνσεις των συζητήσεων και τα σημεία τριβής. Ενδείξεις ανάκαμψης παρατηρούνται στον κλάδο.

«Καυτός» Μάρτιος για το deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

Χρονικό περιθώριο έως τα τέλη Μαρτίου δίνουν παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των τραπεζών σχετικά με το ζήτημα της σύμπραξης των εταιρειών ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος.

«Μπορεί να έχουμε πολλές φορές διαψευσθεί κατά το παρελθόν για τα χρονικά περιθώρια που έχουμε προβλέψει, ωστόσο αυτή τη φορά νομίζω πως έως το τέλος του επόμενου μήνα θα πρέπει να ληφθεί μια τελική απόφαση, όποια και αν είναι αυτή. Αφενός, επειδή οι τράπεζες καλούνται να επισπεύσουν τις δράσεις τους στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να μπουν σε πρόσθετες χρονοβόρες διαδικασίες για νέα waivers. Και αφετέρου, γιατί και οι δύο εισηγμένες εταιρείες είναι καταπονημένες από τη μακρόχρονη αβεβαιότητα και από τη δράση μέσα σε κλίμα σαφώς περιορισμένης ρευστότητας. Όλοι συμφωνούν πως οι συνεχείς παρατάσεις λειτουργούν σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr παράγοντας του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο το οποίο συζητείται περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απορρόφηση από τη ΣIΔΜΑ του παραγωγικού τμήματος του ενεργητικού της Μπήτρος (και ίσως μέρος του δανεισμού της), γεγονός που θα αυξήσει τα ίδια κεφάλαια της πρώτης, θα βελτιώσει τις επιδόσεις της και θα την ενισχύσει μέσα από τη δημιουργία και εκμετάλλευση ισχυρών οικονομιών κλίμακας.

Μέσα από μια τέτοια συμφωνία, οι τράπεζες ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στη ΣIΔΜΑ, ενώ έναντι των δανείων του ομίλου Μπήτρος θα χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον η εκμετάλλευση της ακίνητης και λοιπής περιουσίας που θα απομείνει στην εισηγμένη.

Σημείο τριβής των συζητήσεων φέρεται να είναι το αίτημα των τραπεζών και για καταβολή «ζεστού χρήματος», καθώς και κάποια άλλα ζητήματα παραμετρικού χαρακτήρα.

Οι ΣIΔΜΑ και ΜΠΗΤΡΟΣ αποτελούν δύο από τους τέσσερις μεγάλους «παίκτες» που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα, ενός κλάδου που χτυπήθηκε καίρια από την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα από την κάθετη πτώση που παρατηρήθηκε σε επενδύσεις και οικοδομή. Ωστόσο, το περιβάλλον για τον κλάδο έδειξε να βελτιώνεται ως ένα βαθμό κατά την τελευταία διετία, λόγω της ανόδου που παρατηρήθηκε στη διεθνή τιμή του μετάλλου (χάλυβα) και στη συνεπακόλουθη διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους των εταιρειών.

Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους της αγοράς, «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στα αποτελέσματα του κλάδου, στον βαθμό που οι επενδύσεις στη χώρα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν πως χωρίς μεγάλη άνοδο στις επενδύσεις, η όποια οικονομική ανάκαμψη θα είναι περιορισμένη και πρόσκαιρη. Οι τράπεζες λοιπόν έχουν λόγους να δώσουν τα απαιτούμενα περιθώρια στις εταιρείες του κλάδου να ανακάμψουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v