Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς-Σελόντα: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για προτιμητέο επενδυτή

Κατατέθηκαν τη Δευτέρα οι τελικές προσφορές από Amerra και Diorasis. Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για τον προτιμητέο. Η εισήγηση της Lazard και η συμφωνία μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών των τεσσάρων τραπεζών για ενιαία κριτήρια επιλογής.

Νηρεύς-Σελόντα: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για προτιμητέο επενδυτή

Τον ευχάριστο «πονοκέφαλο» να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο καλές προσφορές, με αρχιτεκτονικές, όμως, διαφορές, για την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα (project Nemo) έχουν από το βράδυ της Δευτέρας οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Amerra και Diorasis κατέθεσαν τη Δευτέρα τις τελικές προσφορές τους, οι οποίες περιείχαν ικανοποιητικές, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιώσεις για την πλευρά των πωλητών. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, οι δύο προσφορές, πριν τις τελικές βελτιώσεις, αποδέχονταν ως εξυπηρετήσιμο το σύνολο του δανεισμού των δύο ομίλων (σ.σ. περίπου 360 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, η Diorasis πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόωρη εξόφληση περίπου του ενός τρίτου των υφιστάμενων δανείων, ενώ για τον εναπομείναντα δανεισμό μείωση των spreads, χωρίς επιμήκυνση. Αύξηση της διάρκειας των δανείων προβλέπεται μόνο για πολύ μικρό τμήμα των υφιστάμενων δανείων, με μηχανισμό μάλιστα «γλυκαντικού» για τους πιστωτές.

Η προσφορά της Amerra προβλέπει roll over σχεδόν του συνόλου των δανείων. Επομένως δεν επιφέρει ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις τράπεζες.

Οι βελτιώσεις που επήλθαν στις παραπάνω προσφορές είχαν να κάνουν με σημεία που είχε επισημάνει η πλευρά των πωλητών. Για παράδειγμα, ο ένας επενδυτής κλήθηκε να ενισχύσει τα ποσά που δεσμεύεται να βάλει για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης, ώστε να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος, ενώ ο άλλος να διαφοροποιήσει το μείγμα των δράσεων ενδυνάμωσης του ισολογισμού, ώστε να μειωθεί η επίπτωση, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, για τις τράπεζες.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των τελικών προσφορών έχει ολοκληρωθεί από πλευράς συμβούλων και η τελική επιλογή ανήκει τώρα στις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν με κύριο γνώμονα το γεγονός ότι θα παραμείνουν βασικοί πιστωτές των δύο ομίλων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών από τις Πειραιώς, Αlpha Βank, Eurobank και Εθνική, κατά την οποία ορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές και επομένως τα κριτήρια βάσει των οποίων οι επιτροπές των τραπεζών θα αναδείξουν τον προτιμητέο επενδυτή.

Εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν, τότε πρακτικά οι τράπεζες και οι σύμβουλοι γνωρίζουν ήδη ποιος από τους δύο επενδυτές θα αναδειχθεί προτιμητέος και εντός της εβδομάδας, η απόφασή τους αναμένεται να γνωστοποιηθεί και στις Amerra και Diorasis.

Στον προτιμητέο επενδυτή θα δοθεί περίοδος αποκλειστικότητας, ώστε εντός Απριλίου να υπογραφεί η συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v