Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΦΑ: Τινάζει την μπάνκα με τίμημα άνω των 500 εκατ. ευρώ!

Υψηλότερα από το εύρος αποτίμησης, το τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ. Αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές των διεκδικητών. Πού διατηρεί το δικαίωμα βέτο το ελληνικό δημόσιο.

ΔΕΣΦΑ: Τινάζει την μπάνκα με τίμημα άνω των 500 εκατ. ευρώ!

Ξεπερνά κάθε προσδοκία το τίμημα προσφοράς για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κινείται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν οικονομικές προτάσεις που είναι υψηλότερα από το εύρος της αποτίμησης και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι οικονομικές προσφορές, αναφέρουν πηγές, δεν αποκλείεται να ανοίξουν και σήμερα το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι δύο είναι οι κοινοπραξίες των εταιριών που κονταροχτυπήθηκαν για την ελληνική εταιρία. Η μία αποτελείται από τις εταιρίες Snam - Fluxys - Enagas και η δεύτερη από τις Reganosa - Transgaz - EBRD.

Τι κρύβει το σχέδιο συμφωνίας Δημοσίου - νέου επενδυτή

Τη διασφάλιση συμφερόντων του Δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας έργα και υποδομές του φυσικού αερίου φέρεται να έχει πετύχει η κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο συμφωνίας των μετόχων (shareholders’ agreement) που θα συνοδεύσει τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Κι ενώ το πολυετές σίριαλ της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Διαχειριστή βαίνει σήμερα ή αύριο προς το τέλος του, με την αποσφράγιση των βελτιωτικών οικονομικών προσφορών, πτυχές της επόμενης μέρας του Διαχειριστή με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή βγαίνουν στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να διορίζει Πρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο προηγούμενο shareholders’ agreement η επιλογή αυτή περιοριζόταν σε ένα μέλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Επίσης το Δημόσιο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας αποφάσεις. Τέτοιες είναι η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διεθνή και διακρατικά έργα, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν επίσης ότι ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v