Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... Ιταλία αυξάνει την πίεση για προληπτική γραμμή

Η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα έβαλε σε λειτουργία τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στην Ευρωζώνη. Αυξάνονται οι «οπαδοί» της προληπτικής γραμμής για την Αθήνα. Πολιτικά «διαχειρίσιμη» για τον Αλ. Τσίπρα η γραμμή τώρα, διαμηνύει ανώτατο στέλεχος της Ευρωζώνης. Ούτε βήμα πίσω η Γερμανία.

Η... Ιταλία αυξάνει την πίεση για προληπτική γραμμή

Συσκέψεις επί συσκέψεων όλο το Σαββατοκύριακο και conference calls μεταξύ των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έφεραν στο προσκήνιο και το θέμα «Ελλάδα», το οποίο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες συζητήθηκε χθες.

Ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης ανέφερε στο Euro2day.gr ότι οι συγκυρίες αυξάνουν τις πιθανότητες για πιέσεις προς την Αθήνα να μπει σε προληπτική γραμμή στήριξης του ESM (ECCL+), που θα «θωρακίζει» τη χώρα από τους κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω Ιταλίας.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν δήλωσε ότι η εκλογή της κυβέρνησης στη Ρώμη είναι «θέμα των Ιταλών» (προκειμένου να «μαζευτούν» και οι σκληρές δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου Ετινγκερ), ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΕΕ ήταν ήδη σε επαφή με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σ. Ματαρέλα, ώστε να απορρίψει τον υποψήφιο για το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας έτσι το πρώτο μήνυμα για τις διαθέσεις της ΕΕ.

Μάλιστα το βέτο του Ιταλού προέδρου έγινε γνωστό από την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup, ως μέρος του πλαισίου της στρατηγικής «υπόγειας πίεσης» προς την Ιταλία. Απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε, οι πιέσεις ήταν αφόρητα ασφυκτικές, ώστε ή να διοριστεί υπουργός Οικονομικών μετριοπαθής και της αρεσκείας της ΕΕ και να δηλωθεί αμέσως στα κόμματα της σχεδιαζόμενης κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ή θα εξωθούντο τα πράγματα σε νέες εκλογές όπως και έγινε.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr πώς θα γινόταν αυτό, η απάντηση ήταν «μέσω των αγορών και πιθανότατα ενός bank run». Μέσω του φόβου δηλαδή. Για αυτό τον λόγο και δεν είδαμε ιδιαίτερες παρεμβάσεις, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, που σε άλλες περιπτώσεις λειτουργούσαν άμεσα, όπως για παράδειγμα στο σίριαλ του Brexit και στις γαλλικές εκλογές.

Ανώτατη πηγή ανέφερε επίσης ότι ενώ η Γερμανία μένει ένα βήμα πίσω γιατί δέχεται τα πυρά των Ιταλών, εντούτοις έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις, αλλά ούτε να «διαχειριστεί» ένα δεύτερο Τσίπρα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Η καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ, δε, είπε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα χρειαστούν πολλά μερόνυχτα με σκληρό παζάρι, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τι είπε ο Γιούνκερ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν, η θέση του κυρίου Γιούνκερ είναι ότι η ιταλική νοοτροπία δεν είναι η ίδια με την ελληνική. Η Ιταλία δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ότι μια παρατεταμένη αναταραχή στις αγορές θα έχει άμεσες συνέπειες σε όλη την Ευρωζώνη. Πρότεινε να μη φτάσει η κατάσταση στα άκρα, αν και προεξόφλησε πολύμηνη αναταραχή, ακόμα και μετά τις δεύτερες εκλογές στην Ιταλία, στις οποίες εάν οι ψηφοφόροι αντιδράσουν όπως στο ελληνικό δημοψήφισμα, τότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Εκτιμάται δε ότι με την κατάρρευση και της οικονομίας της Τουρκίας, είναι πιθανό η παράνομη μετανάστευση στη ΝΑ Ευρώπη να αυξηθεί κατακόρυφα.

Το θέμα Ελλάδα

Χθες συζητήθηκε εκτεταμένα και η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Αρκετοί στην Κομισιόν πίστευαν ότι η κρίση στην Ιταλία θα εξωθούσε το Eurogroup να λήξει το θέμα της Ελλάδας τον Ιούνιο. Ομως και εδώ η Γερμανία «απάντησε» ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι οι διαπραγματεύσεις θα παραμείνουν σκληρές, καθώς η ΕΕ «πρέπει να δείξει ότι δεν υποχωρεί», όπως μας ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ετσι στο τραπέζι έπεσε η επίμονη σύσταση του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, που προβλέποντας τις εξελίξεις, έκανε λόγο για ανάγκη η Ελλάδα να μπει σε προληπτική γραμμή ενός έτους, ώστε να έχει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και να μη γίνει βορά στις αγορές, που με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν «κλειστές» για δανεισμό.

Ο ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε ότι τώρα, λόγω Ιταλίας, η ένταξη στην προληπτική γραμμή όχι μόνο είναι πολιτικά διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και μία «σώφρων» λύση για την προστασία της Ελλάδας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στον κλειστό κύκλο των «λίγων», πριν το επόμενο Eurogroup του Ιουνίου και βεβαίως περιπλέκει αρκετά την κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη «στροφή» που ενδεχομένως θα κληθεί να κάνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v