Δρακόντειες ρυθμίσεις ή πλειστηριασμοί για δάνεια 6,5 δισ.

Ρύθμιση υπό αυστηρούς όρους ή εκκίνηση διαδικασίας εκποίησης για εταιρείες με έκθεση σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Οι κατευθυντήριες γραμμές του «NPL forum».

Δρακόντειες ρυθμίσεις ή πλειστηριασμοί για δάνεια 6,5 δισ.

Με ταχείς ρυθμούς προσπαθούν να αντιμετωπίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τα 8,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια 100 επιχειρήσεων -μικρών, μεσαίων και μεγάλων- που έχουν άνοιγμα σε όλες τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να τα διαχειρίζεται το NPL forum.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα 6,5 δισ. ευρώ, με το 50% αυτών να έχουν μπει σε ρύθμιση με τη συμβολή και συνεργασία του επιχειρηματία, ενώ οι υποθέσεις του υπόλοιπου 50% έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας που συμμετέχει στο NPL forum και προσθέτει: «Όποιος επιχειρηματίας και μέτοχος υπερχρεωμένης επιχείρησης δεν συνεργασθεί ενώ διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα είτε σε cash, είτε σε ακίνητη περιουσία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ειδικό καθεστώς διαχείρισης και την πώληση του ενεργητικού της επιχείρησής του».

Στα ίχνη του χρήματος

Σε αντίθεση με το παρελθόν, τα περίπου 3,25 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων από τη λίστα του NPL forum που εντάσσονται σε ρύθμιση διέπονται από αυστηρό πλαίσιο και δεσμεύσεις τις οποίες αναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, το τίμημα της ρύθμισης δένει τους επιχειρηματίες/μετόχους χειροπόδαρα, με τα εξής δύο σοβαρά μέτρα:

- Ο επιχειρηματίας ή οι μέτοχοι της υπερχρεωμένης επιχείρησης δεσμεύονται εγγράφως στη σύμβαση της ρύθμισης ότι δεν έχουν μεταβιβάσει, την περίοδο έως και 5 χρόνια πριν τη ρύθμιση, κανένα προσωπικό περιουσιακό στοιχείο, όπως ακίνητα και καταθέσεις και δεν έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

- Επίσης, οι επιχειρηματίες/μέτοχοι δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να αναζητήσουν τα ίχνη του χρήματος και εφόσον ανακαλύψουν σε βάθος έως και 10 χρόνια από τη ρύθμιση του δανείου περιουσιακά στοιχεία, να ζητήσουν από τον επιχειρηματία να πληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Ειδικό καθεστώς

Διαφορετική και επί τα χείρω είναι η αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου ο επιχειρηματίας/μέτοχος της υπερχρεωμένης επιχείρησης δεν συνεργάζεται, είτε διότι «το εταιρικό εγχείρημα δεν του βγήκε» είτε διότι δεν θέλει να συνεργαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που διαχειρίζεται το NPL forum, φάκελοι αξίας 3,25 δισ. ευρώ έχουν πάρει τον δρόμο της ειδικής εκκαθάρισης.

Ο ειδικός εκκαθαριστής (ΕΥ, KPMG κ.ά.) θα προχωρήσει στην αποτίμηση του ενεργητικού της επιχείρησης, με στόχο την πώλησή τους, προκειμένου οι πιστώτριες τράπεζες να καλύψουν μέρος ή ολόκληρο το δανειακό άνοιγμα της επιχείρησης. Από το κάδρο της εκποίησης δεν λείπουν και τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v