Κομισιόν: Καλό αναπτυξιακό ξεκίνημα για την Ελλάδα

Η ανάκαμψη του πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει η Κομισιόν. Στο 1,9% του ΑΕΠ για φέτος και στο 2,3% για το 2019 ο πήχης. Αναμένει αποκλιμάκωση ανεργίας.

Κομισιόν: Καλό αναπτυξιακό ξεκίνημα για την Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σημειώνει η Κομισιόν στις καλοκαιρινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στις οποίες επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,3% το 2019, όπως μετέδωσε το πρωί το Euro2day.gr.

Όπως αναφέρει, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Θυμίζει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια, σε ό,τι αφορά την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που «επιβεβαιώνει ότι το φρενάρισμα στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν προσωρινό και ότι η Ελλάδα ανακάμπτει».

Το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζει, η ανάπτυξη στηρίχθηκε από τις καθαρές εξαγωγές που συνέβαλαν κατά 1,4 μονάδες βάσης (τριμηνιαία βάση) στην ανάπτυξη, γεγονός που προέκυψε τόσο από την αύξηση των εξαγωγών, όσο και από τη μείωση των εισαγωγών. Η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η συμβολή αυτών των δύο να είναι ουσιαστικά ουδέτερη (0,1%). Υπήρξε σημαντική μείωση στις επενδύσεις, ωστόσο αυτό αναμενόταν καθώς το τρίμηνο σύγκρισης (α’ 2017) υπήρξε μεγάλη εφάπαξ αύξηση.

Η πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς είναι όπως προαναφέρθηκε 1,9% και για το 2019 2,3%, με κύριο οδηγό τις επενδύσεις που αυξάνουν χάρη στο βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και τις βελτιωμένες άμεσες ξένες επενδύσεις. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ η συμμετοχή των καθαρών εξαγωγών να είναι πιο μέτρια στο υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς οι αυξανόμενες επενδύσεις θα προκαλέσουν επιπλέον ζήτηση για εισαγωγές.

Η αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται. Η ανεργία έπεσε στο 20,1% τον Μάρτιο, υποχωρώντας κατά 0,7 μονάδες βάσης από τα τέλη του 2017, ενώ η απασχόληση βελτιώθηκε κατά σχεδόν 2% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια της χρονιάς.

Ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς, οδηγούμενος κυρίως από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

 

* Δείτε όλη την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus