Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στο… σφυρί δάνεια επιχειρήσεων

Αλλάζουν τακτική και βγάζουν μεμονωμένα προς πώληση δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Από τους κλάδους βαριάς βιομηχανίας και τροφίμων-ποτών οι περισσότερες περιπτώσεις. Τα παραδείγματα Σαρακάκη-Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Τράπεζες: Στο… σφυρί δάνεια επιχειρήσεων

Στο… σφυρί άρχισαν να βγάζουν δάνεια προβληματικών, εδώ και χρόνια, επιχειρήσεων οι τράπεζες, επιδιώκοντας αφενός να «ξεφορτωθούν» τις μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις τους, αφετέρου να πιέσουν τους βασικούς μετόχους των εταιρειών να αποδεχθούν λύσεις που ως τώρα απορρίπτουν.

Η αλλαγή τακτικής είναι ήδη ορατή καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πρώτοι διαγωνισμοί για την πώληση δανειακών απαιτήσεων της Eurobank, που αφορούν τις Σαρακάκης και Χαλυβουργία Ελλάδος. Πρόκειται για ομίλους που κρίνεται ότι μπορούν να αναζωογονηθούν, εφόσον κεφαλαιοποιηθεί μέρος του υψηλού σήμερα δανεισμού τους.

Την τακτική της Eurobank ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες διερευνούν το ενδιαφέρον funds για μια σειρά από προβληματικές επιχειρήσεις. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για επιχειρήσεις από τους κλάδους βαριάς βιομηχανίας (Χαλυβουργίες, Χαρτοποιίες κ.ά.) και τροφίμων-ποτών.

Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω περιπτώσεων είναι ο υψηλός δανεισμός, σε σχέση με τα λειτουργικά αποτελέσματα, και η αδυναμία επίτευξης κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του διατραπεζικού οργάνου, NPLs forum.

Εφόσον τα πωλητήρια προχωρήσουν, οι επιχειρηματίες θα βρεθούν έχοντας απέναντί τους, ως πιστωτές, funds που θα επιδιώξουν να ανακτήσουν γρήγορα τα χρήματά τους, συν μια αξιοσέβαστη απόδοση, λειτουργώντας επομένως ως καταλύτης επιτάχυνσης της τελικής λύσης.

Το παράδειγμα της Euromedica είναι ενδεικτικό καθώς από την ώρα που Alpha, Eurobank και Εθνική πούλησαν δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 182 εκατ. ευρώ, οι εξελίξεις έτρεξαν γρήγορα. Πλέον, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης υπαγωγής της Αxon Holdings σε ειδική διαχείριση, την οποία έχει υποβάλει η Πειραιώς στοχεύοντας στην εκποίηση εν συνεχεία του 47,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Euromedica.

Σημειώνεται ότι ως σήμερα οι τράπεζες έβγαλαν προς πώληση ελάχιστα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, είτε μεμονωμένα (Euromedica, MIG), είτε μέσω χαρτοφυλακίων με εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Πειραιώς-Amoeba, Alpha-Jupiter). Το χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς, που αγοράστηκε από την Bain, περιλάμβανε κάποια δάνεια μεγάλων στο παρελθόν εταιρειών (Sanyo, Καρούζος, Μαρούλης), οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση.

Πέρυσι, το NPLs forum χειρίστηκε περίπου 100 υποθέσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, με δάνεια περίπου 8 δισ. ευρώ. Για τις μισές από τις παραπάνω υποθέσεις έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών κοινή αντιμετώπιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v