Συνέντευξη Τύπου χωρίς… Ελλάδα μετά το Eurogroup

Μετά από χρόνια, η χώρα μας δεν αποτέλεσε μέρος της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Στην Αθήνα από Δευτέρα οι θεσμοί για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Θα έχει μεσολαβήσει η τοποθέτηση της κυβέρνησης στη ΔΕΘ.

Συνέντευξη Τύπου χωρίς… Ελλάδα μετά το Eurogroup

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η χώρα μας δεν αποτέλεσε μέρος της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που δίνεται μετά τη συνεδρίαση. Δεν διατυπώθηκε καμία ερώτηση και όπως ήταν φυσικό, δεν έγινε κανένας σχολιασμός. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις, δεδομένης της έλευσης των δανειστών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Αξιοσημείωτο το ότι το ίδιο ακριβώς έγινε και χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου και πάλι δεν υπήρξε ερώτηση για την Ελλάδα και τη συζήτηση μονοπώλησε η Αργεντινή.

Η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης είναι το μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους επόμενους μήνες το Eurogroup, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Μάριο Σεντένο, του Πιερ Μοσκοβισί αλλά και των Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Κλάους Ρέγκλιγνκ (ESM). Ο τελευταίος μάλιστα έσπευσε να σημειώσει ότι η πορεία προς τη μετατροπή του ταμείου διάσωσης σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα αφαιρέσει αρμοδιότητες από την Κομισιόν, καθώς οι τελευταίες είναι οριοθετημένες στις Συνθήκες της ΕΕ.

Θέμα συζήτησης ήταν και η Πορτογαλία καθώς εξετάστηκε η έκθεση προόδου, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Τα μηνύματα ήταν καλά για τη χώρα αλλά δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για συνέχιση μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

O Κλάους Ρέγκλινγκ πάντως κλήθηκε από το Euro2day.gr να σχολιάσει το γεγονός ότι μια πιθανή εκλογή του Μ. Βέμπερ στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν θα φέρει δύο Γερμανούς σε κορυφαίες θέσεις της ΕΕ αλλά αρκέστηκε να σημειώσει ότι το συμβόλαιό του με το ταμείο διάσωσης ESM λήγει τον Οκτώβριο του 2022 και πως ο ίδιος βρίσκεται στη θέση όχι ως «Γερμανός» αλλά ως «Ευρωπαίος».

Οι θεσμοί έρχονται στη χώρα από Δευτέρα και η αποστολή, όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.

Στην πρώτη αυτή επίσκεψη, οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή, «ενισχυμένη εποπτεία», στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα.

Με τη συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα όπως η τύχη των περικοπών στις συντάξεις και η διανομή του υπερπλεονάσματος να προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο Eurogroup του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, στο επίκεντρο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2019, τα εργασιακά και ειδικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος κ.ά.

Η πρώτη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας πάντως θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v