Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το... καλημέρα μπήκε το θέμα των συντάξεων στο παζάρι

Το οικονομικό επιτελείο στο πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης να ακυρωθεί το μέτρο και να εφαρμοστεί μόνο ένα μέρος των αντιμέτρων του 2019. Τα στοιχεία και ο σχεδιασμός για «σπάσιμο» των αντιμέτρων.

Με το... καλημέρα μπήκε το θέμα των συντάξεων στο παζάρι

Η κυβέρνηση έθεσε στη σημερινή πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών το θέμα των συντάξεων, με το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη να μεταφέρουν στο κουαρτέτο τη θέση του πρωθυπουργού, όπως διατυπώθηκε πρόσφατα στη ΔΕΘ.

Μετέφεραν τη βούληση της κυβέρνησης να ακυρωθεί το μέτρο των συντάξεων και να εφαρμοστεί μόνο ένα μέρος των αντιμέτρων του 2019, στον βαθμό που υπάρξει νωρίτερα συμφωνία για τον δημοσιονομικό χώρο του επόμενου έτους αλλά και σε βάθος χρόνου έως το 2022.

Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, με την παράθεση εκτιμήσεων για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως να υπάρχει -όπως είπε- το στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Η ίδια πηγή μετέφερε ως ευχάριστη έκπληξη της συνάντησης το γεγονός ότι από καμία πλευρά του κουαρτέτου -κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο είχε επιμείνει σε αντίθετη κατεύθυνση στο παρελθόν- δεν ετέθη ζήτημα διαρθρωτικής διάστασης του μέτρου. Εξετάστηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, στην οποία κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων δεν οδηγεί σε απώλεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αφήνοντας και κάποιο δημοσιονομικό χώρο για αντίμετρα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σενάριο το οποίο επεξεργάζεται, «σπάει» τα αντίμετρα των περίπου 2 δισ. ευρώ τα οποία αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο για το 2019, σε ορίζοντα τετραετίας.

Στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και η συζήτηση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του τριημέρου -η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή-, αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Στη συνέχεια αναμένεται μια πρώτη ανακοίνωση από το κουαρτέτο και η πρώτη έκθεσή τους (η Κομισιόν θα εκδίδει τέσσερις εκθέσεις τον χρόνο, ενώ το ΔΝΤ δύο, δεδομένου ότι έχει περισσότερο ρόλο παρατηρητή) τον Νοέμβριο.

Αποφάσεις σε επίπεδο κουαρτέτου δεν θα ληφθούν. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι η συμφωνία στους αριθμούς και το δεύτερο, πιο κρίσιμο, η έγκριση του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο, το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου. Εκτίμησε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τους αριθμούς όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου (παρουσιάσαμε πίνακες, ανέφερε σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, χωρίς την περικοπή των συντάξεων), δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός, ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v