Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφαίος αξιωματούχος Κομισιόν: Δεν παίρνουμε τώρα θέση για τις συντάξεις

Γενικόλογη και «επίτηδες θολή» χαρακτηρίζει η πηγή τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε την πιθανότητα να μην εφαρμοστούν κάποια μέτρα, όπως οι συντάξεις.

Κορυφαίος αξιωματούχος Κομισιόν: Δεν παίρνουμε τώρα θέση για τις συντάξεις

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποια μέτρα να μην εφαρμοστούν στην ολότητα τους, όπως οι συντάξεις». Αυτό ανέφερε αποκλειστικά στο Euro2day.gr πριν από λίγο κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν, κάνοντας μάλιστα λόγω για παρερμηνεία δηλώσεων του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Γιούνκερ έστειλε αυστηρότατο μήνυμα στην Αθήνα -μέσω κοινής συνέντευξης που έδωσε σε γκρουπ δημοσιογράφων απ' όλη την Ευρώπη μετά το τέλος της ομιλίας του στο Στρασβούργο – ότι οι περικοπές στις συντάξεις πρέπει να εφαρμοστούν. Ομως, η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν γενικόλογη και «intentionally evasive» (επίτηδες θολή),  ότι δηλαδή τα μέτρα που αποφασίζονται πρέπει να εφαρμόζονται.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κορυφαίο αξιωματούχο μας αποσαφήνισε τα εξής: Ο κ. Γιούνκερ δεν ασχολείται εδώ και ένα χρόνο με τις οικονομική πτυχή των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. «Η παρουσία του ήταν πιο εμφανής στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και το προσφυγικό. Αντιθέτως το οικονομικό σκέλος το έχει αφήσει στους αρμόδιους επίτροπους». 

Η απάντηση που δόθηκε δεν αφορά σε καμία περίπτωση απόφαση για τις συντάξεις. «Σε αυτή την χρονική περίοδο η γραμμή γι αυτό το θέμα είναι γενική και λίγο θολή (evasive) καθώς δεν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία. Αν δηλώσουμε μια σκληρή γραμμή τώρα μπορεί αργότερα να μας διαψεύσουν τα γεγονότα και τα δημοσιονομικά στοιχεία. Αν δηλώσουμε από τώρα μια χαλαρότητα ίσως δοθεί μια λανθασμένη εικόνα στις αγορές», ανέφερε ο αξιωματούχος και συνεχίζει: Η γραμμή που δόθηκε από τον κ. Γιούνκερ ήταν να μελετηθούν τα στοιχεία, να ακούσουν οι ελεγκτές με προσοχή τις προθέσεις της κυβέρνησης και να αποφεύγεται η επίσημη τοποθέτηση για το θέμα των συντάξεων. «Εαν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος (fiscal space) τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μέτρο να εφαρμοστεί μερικώς».

Η αποφυγή σκληροπυρηνικών δηλώσεων θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη με τις αγορές. Απ' ότι μαθαίνουμε, ο κ. Γιούνκερ δεν θέλει να εμπλακεί σε «πόλεμο δηλώσεων» που θα χρησιμοποιηθεί από τα κόμματα στην Ελλάδα λόγω της προεκλογικής περιόδου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v