Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και το 2020

Σε δυο φάσεις θα πραγματοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Περίπου 3,5 μικρές ιδιοκτησίες αναμένεται να δούν μείωση φόρου 30% από το 2019 με το ποσοστό να φθίνει καθώς αυξάνεται η περιουσία.

Τα σενάρια για μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και το 2020

Σενάρια για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και το 2020 επεξεργάζεται η κυβέρνηση, μετά και τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μείωση κατά 30% αναμένεται να δουν το 2019 περίπου 3,5 εκατ. πολίτες με μικρές περιουσίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, για το 2019:

Περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία.

Για το 2020:

Αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος. Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.

*Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το σχεδιασμό της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v