Θεσμοί: Δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συζήτησης

Στη δέσμευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στέκονται οι θεσμοί σε ανακοίνωσή τους. Νοέμβριο η πρώτη έκθεση. Διαψεύδει το ΑΠΕ για τις συντάξεις κυβερνητικός παράγοντας. Περιθώριο χρονικών αλλαγών στο πακέτο Τσίπρα.

Θεσμοί: Δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συζήτησης

Θα συνεχιστεί ο διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες, τονίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα κλιμάκια των δανειστών μετά την πρώτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα σημειώνουν τα εξής: 

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής».

Δεν είναι αλήθεια αυτό που έγραψε το ΑΠΕ

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές έδιναν το δικό τους στίγμα για τις συζητήσεις. «Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Αυτό ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς, στη διάρκεια των οποίων όπως προκύπτει από την ίδια ενημέρωση συμφωνήθηκε το κοστολόγιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν ολοκληρώθηκε για τον δημοσιονομικό χώρο ούτε του 2018 ούτε του 2019.

Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών στον χρόνο εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς βεβαίως να επιβάλλουν οι δανειστές «ποια μέτρα θα γίνουν πότε».
«Εχουμε το rank preference (σειρά προτεραιότητας), ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε ο αξιωματούχος σε διευκρινιστική ερώτηση, τονίζοντας πολλές φορές πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v