Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι στόχοι μείωσης των NPEs για το 2019-2021

Το Euro2day.gr αποκαλύπτει τους στόχους που θα αποσταλούν έως το τέλος του μήνα στον SSM. Το 20% της μείωσης θα προέλθει από ρυθμίσεις/πληρωμές και το 35% από πλειστηριασμούς. Τι θα ισχύσει για πωλήσεις/τιτλοποιήσεις.

Τράπεζες: Οι στόχοι μείωσης των NPEs για το 2019-2021

Σφιχτούς στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα 35 δισ. ευρώ -από 88,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα- έως και το 2021, περιλαμβάνουν τα σχεδόν έτοιμα πλάνα με τις δεσμεύσεις που θα υποβάλουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), η ηγεσία του οποίου πιέζει για γρήγορο και άμεσο αποτέλεσμα.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η μείωση των NPEs κατά περίπου 53 δισ. ευρώ την τριετία 2019-2021, προκειμένου να επιτευχθεί στο τέλος της περιόδου ο στόχος περιορισμού τους στο 20% ή και κάτω από αυτό επί του συνόλου των δανείων, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις έγγραφες δεσμεύσεις, με το εξής μείγμα: 

- Το 20% της μείωσης αναμένεται να προέλθει από ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και από πληρωμές. Στο μέτωπο των πληρωμών υπάρχουν ήδη κάποιες «δειλές» -αλλά που δείχνουν την τάση- κινήσεις από δανειολήπτες που ανήκουν στους κατά συνείδηση κακοπληρωτές, οι οποίοι διαθέτουν τα οικονομικά μέσα. Κινητοποιήθηκαν και άρχισαν πληρωμές τόσο λόγω πλειστηριασμών όσο και εξαιτίας της άρσης του τραπεζικού απορρήτου (σ.σ. αφορά όσους υπάγονται στον νόμο Κατσέλη).

- Το 35% της μείωσης αναμένεται να επιτευχθεί επί το πλείστον από τους πλειστηριασμούς και σε μικρό ποσοστό από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εδώ και χρόνια επιχειρήσεων. Οι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, αναμένεται να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στη μάχη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ήδη ο όγκος τους σε μηνιαία βάση έχει ξεπεράσει τις 2.000.

- Το 45% κατά μέσο όρο -διότι υπάρχει τράπεζα που ανεβάζει το εν λόγω ποσοστό στο 50% και άλλη το κατεβάζει στο 40%- θα προέλθει από τις πωλήσεις/τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πωλήσεις την επόμενη τριετία σε απόλυτα νούμερα αναμένεται να κινηθούν από 22 δισ. ευρώ έως και 26 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το 50% της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδα κάτω από το 20% επί του συνόλου των χορηγήσεων θα προκύψει από τις πωλήσεις, κατεύθυνση προς την οποία πιέζει η ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Οι στόχοι για τα NPLs

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω από το 20% επί του συνόλου των χορηγήσεων στο τέλος του 2021 οδηγεί εκ των πραγμάτων σε συμπίεση του ποσοστού και των «αμιγώς» μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Τραπεζική πηγή αναφέρει στο Euro2day.gr ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs θα «κλειδώσει» σε ποσοστό 3% χαμηλότερα από τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Έτσι, αν για παράδειγμα όλες οι τράπεζες μειώσουν στο τέλος του 2021 τα NPEs στο 19%, τότε ο δείκτης NPLs θα διαμορφωθεί στο 16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v