Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τιτλοποιήσεις «μαμούθ» ως 15 δισ. ευρώ

Στεγαστικά και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο στο πακέτο. Η στόχευση για τη μείωση των NPs την τριετία 2019-2021 και οι νέες στρατηγικές για την επίτευξή τους.

Τράπεζες: Τιτλοποιήσεις «μαμούθ» ως 15 δισ. ευρώ

Την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10-15 δισ. ευρώ για την τριετία 2019-2021 ετοιμάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τους στόχους μείωσης των επισφαλειών που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι Πειραιώς, Eurobank, Αlpha Βank και Εθνική περιγράφουν με ακρίβεια τις τιτλοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν σε ετήσια βάση έως και το 2021, καθώς και τις δεξαμενές δανείων από τις οποίες θα προέλθουν τα προς τιτλοποίηση δάνεια.

Με βάση τις ίδιες πηγές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα τιτλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας είναι κυρίως στεγαστικά και χορηγήσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs). 

Με τις τιτλοποιήσεις, οι τράπεζες εξασφαλίζουν δύο οφέλη: πρώτον, τα εν λόγω δάνεια εκτιμάται ότι θα τιμολογηθούν κοντά στην καθαρή λογιστική τους αξία και δεύτερον, εξασφαλίζουν επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τίτλους, με σκοπό την άντληση ρευστότητας.

«Λύση» για τα στεγαστικά...

Το χαρτοφυλάκιο που παρουσιάζει ακόμη και σήμερα αυξητικούς ρυθμούς στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αυτό της στεγαστικής πίστης, γεγονός που ανησυχεί τις διοικήσεις των τραπεζών και την ίδια στιγμή αποτελεί εμπόδιο στη μάχη μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Το εργαλείο της τιτλοποίησης είναι ιδανικό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών καθώς θα μειώσει τη ζημία που θα κληθεί να επωμιστεί η τράπεζα. Εξού και η «λύση» της τιτλοποίησης για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια προκρίνεται των πωλήσεών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα γίνουν και κάποιες επιλεκτικές πωλήσεις», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς και προσθέτει: «Και εξασφαλίζουμε τίτλους για άντληση ρευστότητας και η τιμολόγηση αναμένεται να γίνει πλησίον της καθαρής λογιστικής αξίας των δανείων, περιορίζοντας έτσι το μέγεθος της ζημίας».

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) προσεγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ.

…αλλά και για τα SMEs

Στο κάδρο των τιτλοποιήσεων μπαίνουν και τα προβληματικά δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση των οποίων έχει εξελιχθεί σε μεγάλο γρίφο για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων ξεπερνά το 57% και διατρέχει το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη τιτλοποίηση προβληματικών εταιρικών δανείων ύψους 1,25 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από τη Eurobank, η οποία έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v