Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτοκαλί συναγερμός στο Μαξίμου για τις τράπεζες

Συνεχείς συσκέψεις υπό τον Α. Τσίπρα. Αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πληροφορίες για επικοινωνία με ΤτΕ. Για «κερδοσκοπικές πιέσεις» μιλάει η κυβέρνηση και θεωρεί «διαχειρίσιμο» το πρόβλημα. Η παράμετρος της συγκυρίας λόγω άρσης των capital controls.

Πορτοκαλί συναγερμός στο Μαξίμου για τις τράπεζες

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρέθηκε το Μαξίμου χθες, απ' όταν άρχισαν να πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τον τραπεζικό κλάδο στο Χρηματιστήριο.

Το απόγευμα, το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο από νωρίς το μεσημέρι είχαν φουντώσει οι πληροφορίες για συνεχείς, άτυπες συσκέψεις και ενημερώσεις περί των εξελίξεων.

Κατά άλλες πηγές, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Λίγο αργότερα, εκδόθηκε η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, με τη διαβεβαίωση ότι προχωρά κανονικά το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσής της.

Άλλες πληροφορίες μιλούν για αίτημα της κυβέρνησης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο. Επίσης, να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Η εκδοχή της κερδοσκοπίας κυριάρχησε σε όλες τις συσκέψεις. Κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις δίνουν έμφαση στη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώθηκε η τραπεζική χρηματιστηριακή πτώση, δηλαδή λίγα 24ωρα μετά την άρση των capital controls.

Δεν εκφράζουν, πάντως, φόβους σε σχέση με τη συμπεριφορά των καταθετών, παρότι, όπως είναι προφανές, αυτή θα παρακολουθείται στενά.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δε, σημείωναν ότι η χθεσινή αναταραχή «ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα του Bloomberg» που προκάλεσε «υπεραντίδραση των αγορών», ωστόσο το πρόβλημα «είναι διαχειρίσιμο».

Μαξίμου: Κερδοσκοπικές πιέσεις

Η κεντρική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό έγινε μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και για τον λόγο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε από τη Βουλή, όπου υπήρχε προγραμματισμένη ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών, αφήνοντας τη διαδικασία στον Γιώργο Χουλιαράκη.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (στον οποίον έχει περάσει, από τις 10 Σεπτεμβρίου, η ευθύνη της παρακολούθησης των τραπεζών) και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Το στοιχείο που τονίστηκε ιδιαίτερα -σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση- είναι ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

* Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο

* Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

* Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018

* Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση

* Σημαντικότατη μείωση του ELA, με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Εξίσου αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

- Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα

- Διαρκής μείωση της ανεργίας

- Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης.

Βάσει των παραπάνω, η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει την κατάσταση σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου τονίζεται ότι «η κυβέρνηση, σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v