Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πουλάνε «ασημικά» για να μειώσουν τα δάνεια

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων εταιρειών που ρευστοποιούν φέτος θυγατρικές, συμμετοχές και ακίνητα, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα.

Εισηγμένες: Πουλάνε «ασημικά» για να μειώσουν τα δάνεια

Πολλές είναι οι εισηγμένες εταιρείες που μέσα στη φετινή χρονιά δρομολογούν την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και την περαιτέρω διευθέτηση των υποχρεώσεών τους προς το τραπεζικό σύστημα.

Βασικότερος λόγος είναι η αλλαγή στάσης του τραπεζικού συστήματος, που μπορεί μεν, από τη μια πλευρά, να εντείνει τις πιέσεις του προς τους δανειολήπτες, από την άλλη, όμως, αντιμετωπίζει τις υποθέσεις με ρεαλιστικότερα κριτήρια, προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις του στα τρέχοντα δεδομένα.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις συχνά αναγνωρίζουν ότι κάπως θα πρέπει να συνεισφέρουν και αυτές, προκειμένου να μειώσουν τα τραπεζικά τους ανοίγματα και να λειτουργήσουν χωρίς τον βραχνά της ελλιπούς ρευστότητας.

Πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί τόσο από μεγάλους (π.χ. MIG, ΙΑΣΩ, Intralot) όσο και από μικρότερους ομίλους (π.χ. πέρυσι η Τζιρακιάν ρευστοποίησε τη συμμετοχή της στην Προφίλ Αλουμινίου).

Η Audiovisual ρευστοποίησε φέτος τη θυγατρική της On Production, αποχωρώντας από τη δραστηριότητα των τηλεοπτικών παραγωγών. Με το ποσό που εισέπραξε, περιόρισε το άνοιγμα του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης, που μέχρι το τέλος του έτους θα επιδιωχθεί να κλείσει μέσα από μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες.

Η FG Europe πούλησε φέτος την ιταλική θυγατρική της στον Όμιλο Fujitsu, με στόχο τη μείωση των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες.

Σε σαφή βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου ΙΑΣΩ οδήγησε η πώληση του Iaso General. Ο όμιλος είναι ανοιχτός για προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών του και σε άλλες θυγατρικές του (π.χ. Ιασώ Θεσσαλίας), ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται και για επέκταση των δραστηριοτήτων του μέσω εξαγορών.

Από την πλευρά της, η Unibios, προκειμένου να μειώσει το ύψος των υποχρεώσεών της, προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ενώ παράλληλα είναι διατεθειμένη να ρευστοποιήσει το ακίνητο που διαθέτει στη Μαγνησία.  

Η Dionic ρευστοποίησε φέτος τις συμμετοχές της στη  Skroutz και σε εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα ακολουθήσει (πιθανόν έως το τέλος του έτους) η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία συμβούλων Διαδικασία, καθώς και ενός ακινήτου στις Αχαρνές. Και όλα αυτά για να «τρέξει» το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων του ομίλου προς τη Eurobank. Θα ακολουθήσουν συζητήσεις-διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες Alpha και Εθνική.

H ΕΛΒΙΕΜΕΚ πούλησε τη δραστηριότητα ανανεώσιμων πηγών που είχε, προκειμένου να περιορίσει ως ένα βαθμό τις πιέσεις των πιστωτριών τραπεζών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ευρύτερο και έτσι η εισηγμένη εταιρεία αναζητεί επενδυτές για την αξιοποίηση των δύο σημαντικής αξίας ακινήτων που διαθέτει.

Η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco θα επιδιώξει να αξιοποιήσει ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία όμορη των εγκαταστάσεών της, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα.

Ανάσες ρευστότητας πήρε η Δομική Κρήτης, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την πώληση ακινήτου που κατείχε θυγατρική της εταιρεία. Η εισηγμένη εταιρεία δρομολογεί μια σειρά δράσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει συνολικότερα το πρόβλημα ρευστότητας.

Οι Εκδόσεις Λιβάνη έχουν αιτηθεί δικαστικά την ένταξή τους στις διατάξεις του άρθρου 99, μέσω του οποίου ζητούν να πουλήσουν στις τράπεζες ακίνητα που κατέχουν, προκειμένου στη συνέχεια: α) Να μειωθεί ως ένα βαθμό ο υπάρχων τραπεζικός δανεισμός, β) Να αντληθούν κεφάλαια που θα μειώσουν τα ανοίγματα προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και γ) Να ρυθμιστεί το υπόλοιπο τμήμα των δανειακών υποχρεώσεων, «σπάζοντας» σε δύο μέρη.

Την εκχώρηση ακινήτων στις τράπεζες, προκειμένου να μειωθεί το υπόλοιπο των δανειακών της υποχρεώσεων, δρομολογεί η Pasal Development. Η θετική δικαστική απόφαση στο προαναφερθέν αίτημα, σε συνδυασμό με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στο Athens Heart, εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα να ορθοποδήσει η εισηγμένη εταιρεία.

Η ΛΑΝΑΚΑΜ πούλησε φέτος δύο μη λειτουργικά ακίνητα που διέθετε στον Πειραιά, μηδενίζοντας έτσι τον καθαρό τραπεζικό της δανεισμό. Να σημειωθεί πως η εισηγμένη διαθέτει και άλλα μη λειτουργικά ακίνητα προς αξιοποίηση.

Η Altec «έκλεισε» φέτος την πώληση της θυγατρικής της Unisoft (μέχρι πρότινος, το deal δεν έχει τυπικά ολοκληρωθεί) και το ίδιο αναμένεται να επιδιώξει και για την άλλη θυγατρική της, που δραστηριοποιείται στο μέτωπο των ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, έχοντας να εξυπηρετήσει ένα πολύ μεγάλο ύψος τραπεζικών υποχρεώσεων.

Η Εριουργία Τρία Άλφα είναι ικανοποιημένη από την τάση ανάκαμψης που παρατηρείται στην εγχώρια κτηματαγορά, καθώς επιδιώκει να πουλήσει-αξιοποιήσει το σημαντικής αξίας ακίνητο που διαθέτει στη Νέα Ιωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v