Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευκρινίσεις ΕΤΑΔ για το ακίνητο Νεώριο Moro στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ουδεμία μεταβολή έχει προκύψει από την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2003, η οποία εκδόθηκε κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ, τόσο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όσο και στην χρήση του ακινήτου, σημειώνει η ΕΤΑΔ.

Διευκρινίσεις ΕΤΑΔ για το ακίνητο Νεώριο Moro στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με το ακίνητο Νεώριο Moro στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) διευκρινίζει τα εξής:

• To ακίνητο Νεώριο Moro στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων ανήκε και συνεχίζει να ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών με διοίκηση - διαχείριση της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου), στην οποία περιήλθε βάσει των διατάξεων του νόμου 973/1979.

• Το 2011, η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ και συνεπώς τα ακίνητα που διαχειρίζονταν η ΚΕΔ πέρασαν στην διαχείριση της ΕΤΑΔ.

• Με την προηγούμενη διαδικασία πληρωμής των μισθωμάτων, αυτά κατέληγαν στην ΕΤΑΔ μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και παράλληλα επιβάρυναν αδικαιολόγητα τη λειτουργία των τοπικών οικονομικών εφοριών.

• Στο πλαίσιο εξυγίανσης των υφιστάμενων μισθώσεων, και προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι οικονομικές εφορίες ως εισπρακτικός μηχανισμός, η ΕΤΑΔ απλοποίησε τη διαδικασία με την απευθείας κατάθεση του μισθώματος σε τραπεζικό λογαριασμό.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ακίνητο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑ&ΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/63171/5027/11.11.2003 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της 41/16.09.2003 ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που δέσμευσαν την ΚΕΔ και νυν ΕΤΑΔ, καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραχώρησης χρήσης του χώρου του Ασκεπούς Νεώριου «Moro» προς το Δήμο Χανίων, με σκοπό την φύλαξη των σκαφών του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων.

Με την υπ’ αριθ. 15/09.12.2004/Ε.42 απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της πρώην ΚΕΔ ενέκρινε, σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω απόφασης του ΥΠΠΟ, την παραχώρηση της χρήσης του δημοσίου ακινήτου στον Δήμο Χανίων, με σκοπό την αποκατάσταση του ασκεπούς Νεωρίου «Moro» και την εν συνεχεία χρήση του από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων για τη φύλαξη των σκαφών του. Το μηνιαίο αντάλλαγμα ορίστηκε το 2005, μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης, σε € 735 σταθερό για 30 χρόνια, καταβαλλόμενο από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.

Συνεπώς, ουδεμία μεταβολή έχει προκύψει από την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2003, η οποία εκδόθηκε κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τόσο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όσο και στην χρήση του ακινήτου, καταλήγει η ΕΤΑΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v