Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός: Αρρυθμίες στα έσοδα τον Σεπτέμβριο

Απλήρωτους φόρους 256 εκατ. ευρώ άφησαν τα νοικοκυριά. Συντηρείται το υπερπλεόνασμα, που έφτασε τα 4,795 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, με ψαλίδι σε δαπάνες και ΠΔΕ. Ποιοι φόροι πάνε καλά, ποιοι υστερούν.

Προϋπολογισμός: Αρρυθμίες στα έσοδα τον Σεπτέμβριο

Απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ άφησαν τον Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον συγκεκριμένο μήνα να εμφανίζουν υστέρηση 93 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή δεν είναι ικανή να ανατρέψει τη συνολική εικόνα των υπερπλεονασμάτων που διευρύνθηκαν περαιτέρω τον συγκεκριμένο μήνα, με «χείρα βοηθείας» την υστέρηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 1,2 δισ. ευρώ και μειωμένες επιστροφές φόρων 500 εκατ. ευρώ.

Τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν εισπράξεις 256 εκατ. ευρώ μικρότερες σε σχέση με τον στόχο μόνο στο μέτωπο της β’ δόσης του φόρου εισοδήματος (177 εκατ. ευρώ) και της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ (69 εκατ. ευρώ). Μικρότερες αλλά όχι αμελητέες υστερήσεις κατέγραψαν τον Σεπτέμβρη οι «λοιποί άμεσοι φόροι» κατά 56 εκατ. ευρώ, «μη φορολογικά έσοδα» 57 εκατ. ευρώ, τέλη ταξινόμησης οχημάτων 14 εκατ. ευρώ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων (22 εκατ.), «λοιποί ειδικοί φόροι κατανάλωσης» (26 εκατ. ευρώ) και έσοδα αποκρατικοποιήσεων (16 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα καλύτερα πήγαν τα έσοδα σε σχέση με τον στόχο σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (137 εκατ. ευρώ), ΦΠΑ (56 εκατ. ευρώ), φόρο ασφαλίστρων (13 εκατ. ευρώ) και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (26 εκατ. ευρώ).

Στο εννεάμηνο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υπέρβαση 1 δισ. ευρώ και στον κρατικό κατά 576 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα, οι δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό εμφανίζουν υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ και στον τακτικό 305 εκατ. ευρώ

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 4,795 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,521 δισ. ευρώ και 4,542 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2017. 

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v