Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε-Travel: Τα σενάρια αναταράξεων και τι απαντά η μητρική

Τι λέει εκπρόσωπος του ομίλου στο Euro2day.gr για τη φημολογία που αναπτύχθηκε στην ελληνική αγορά, με αφορμή το «στοπ» που έχει επιβάλει η British Airways σε κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας του Etraveli Group. Ελέγχει την e-Travel, ισχυρότερο παίκτη της ελληνικής αγοράς αεροπορικών κρατήσεων.

Ε-Travel: Τα σενάρια αναταράξεων και τι απαντά η μητρική

Στη φημολογία για ενδεχόμενες αναταράξεις, οι οποίες κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά, τοποθετείται, μέσω του Euro2day.gr, ο όμιλος Etraveli Group, δεύτερος ισχυρότερος «παίκτης» της ευρωπαϊκής αγοράς online αεροπορικών κρατήσεων (Online Travel Agency-OTA).

Η φημολογία πυροδοτήθηκε όταν αντιπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών διαπίστωσαν πως η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways μπλόκαρε τις κρατήσεις και την έκδοση εισιτηρίων της από την πλατφόρμα του Etraveli και τις ιστοσελίδες που διαχειρίζεται.

Οι ανησυχίες στην εγχώρια ταξιδιωτική αγορά προκλήθηκαν ως συνέχεια των δύο προηγούμενων «τραυματικών» εμπειριών που είχε ο χώρος εξαιτίας της κατάρρευσης, αρχικά, της AirFastTickets και των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο, μέχρι πρότινος, ισχυρότερος παίκτης της ελληνικής αγοράς airtickets (Tripsta), η οποία υποχρεώθηκε να μετατραπεί σε μηχανή αναζήτησης (search engine), σε μια προσπάθεια διάσωσης. Δύο περιπτώσεις που έκαναν τους επαγγελματίες του χώρου να διατηρούν σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά τους, για τις περιπτώσεις που διαπιστώνουν κινήσεις από αεροπορικές εταιρείες οι οποίες, ενδεχομένως, να υπαινίσσονται προβλήματα.

Στις ανησυχίες που προκλήθηκαν συνέβαλε το γεγονός πως η ελληνική θυγατρική του Etraveli, e-Travel Α.Ε, είναι ο ισχυρότερος παίκτης της ελληνικής αγοράς έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου, φέρεται να ελέγχει το 53% της αγοράς.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Euro2day.gr ο εκπρόσωπος του Etraveli Group, Claes Tellman, ανέφερε πως ο όμιλος «δεν σχολιάζει ποτέ, οτιδήποτε σε σχέση με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με αεροπορικές εταιρείες», επικαλούμενος επιχειρηματικούς λόγους και ρήτρες εμπιστευτικότητας. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως ο όμιλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις αεροπορικές εταιρείες σε εβδομαδιαία βάση.

Ο εκπρόσωπος του Etraveli διέψευσε τις πληροφορίες που έφεραν τις Τουρκικές Αερογραμμές (THY) να έχουν προχωρήσει σε κινήσεις αντίστοιχες με την British Airways σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για τα δρομολόγιά τους από και προς το Λονδίνο. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών είναι διαθέσιμες για κρατήσεις» ανέφερε.

Ο C. Tellman αρνήθηκε, παράλληλα, πως υπάρχει οποιοδήποτε θέμα όσον αφορά τις πληρωμές προς τη ΙΑΤΑ (BSP) για τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών που εκδίδει.

Το Euro2day.gr έθεσε στη συνέχεια ερωτήματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ομίλου, τη μετοχική του σύνθεση και την κεφαλαιακή του επάρκεια.

Όπως σημείωσε ο C. Tellman, το Etraveli Group -στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ελληνική e-Travel- είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος διεθνής όμιλος με 90 ιστοσελίδες σε 50 χώρες, συνεργάζεται με περισσότερες από 400 αεροπορικές εταιρείες και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της αγοράς online ταξιδιωτικών πρακτορείων (ΟΤΑ) της Ευρώπης και στην τρίτη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος είναι ιδιαίτερα υγιής, έχοντας καταγράψει αλματώδη μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών του, διαδοχικά επί πολλά χρόνια. «Τα έσοδα αυξάνονται σταθερά πάνω από 20% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 200 εκατ. ευρώ το 2017. Ταυτόχρονα, η κερδοφορία του διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα όλη αυτή την περίοδο. Ο αριθμός ταξιδιωτών αυξάνεται πάνω από 30% σε ετήσια βάση, το 2017 ξεπέρασε τα 12 εκατ. και η αύξηση συνεχίζεται και το 2018».

Μιλώντας για τους μετόχους του ομίλου και την κεφαλαιακή του βάση, ο C. Tellman σημείωσε πως το Etraveli Group ανήκει στο διεθνές επενδυτικό σχήμα CVC Capital Partners, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 70 δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε 50 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, οι συνολικές πωλήσεις των οποίων ξεπερνούν τα 55 δισ. δολάρια και απασχολούν 275.000 εργαζόμενους.

Το Euro2day.gr ζήτησε τις εκτιμήσεις του ομίλου για την εξέλιξη της αγοράς των online ταξιδιωτικών πρακτορείων τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον C. Tellman, αναμένεται περαιτέρω σημαντική μεγέθυνση της συγκεκριμένης αγοράς. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία συγκέντρωσης του χώρου.

«Το Etraveli Group αναπτύχθηκε ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας να είναι σήμερα δεύτερο στην ευρωπαϊκή και τρίτο στην παγκόσμια αγορά. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας στη διεθνή αγορά και να γίνουμε το ισχυρότερο online ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ευρώπης».

Το Etraveli Group, το οποίο εδρεύει στην Ουψάλα της Σουηδίας, εισήλθε στην ελληνική αγορά το Νοέμβριο του 2017, όταν συνενώθηκε με την ελληνική e-Travel Α.Ε, η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα κρατήσεων pamediakopes.gr.

Πέντε μήνες νωρίτερα (Ιούνιο 2017), η Etraveli Group είχε αλλάξει χέρια καθώς η CVC Capital Partners την εξαγόρασε από την ProSiebenSat.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v