Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσουνάμι από κατασχετήρια γεμίζει τα ταμεία της Εφορίας

Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο των κατασχέσεων και ποιοι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία. Εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ από παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα στο εννιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου πέτυχε η ΑΑΔΕ.

Τσουνάμι από κατασχετήρια γεμίζει τα ταμεία της Εφορίας

Εννιά στους δέκα οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίοι συνέδραμαν είτε αναγκαστικά μέσω κατασχέσεων, είτε μέσω ρυθμίσεων στην αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου 2018 χρωστούν στην εφορία έως 3.000 ευρώ.

Τα κατασχετήρια πέφτουν βροχή στη «μαρίδα» των οφειλετών, αλλά τα λεφτά στα ταμεία ήρθαν από τους 1.899 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, οι οποίοι εισέφεραν 658 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο, μόνο από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα της χρονιάς. Οι συνολικές εισπράξεις εννιαμήνου από παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 3,9 δισ. ευρώ.

Στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της ομιλίας του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή νωρίτερα κατά την παρουσίαση έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη αποκαλύπτει παράλληλα ότι πέρυσι εκδόθηκαν 5,3 ηλεκτρονικά κατασχετήρια για κάθε ένα από τους 312.000 οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκαν κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Το σύνολο των κατασχετηρίων έφτασε τα 1.643.500 το 2017 και δημιουργεί εντυπώσεις αλλά τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν σωρεία κατασχετηρίων χωρίς αντίκρυσμα καθώς οι φορολογούμενοι είτε δεν είχαν καθόλου τραπεζικό λογαριασμό, είτε εάν είχαν είχε μηδενικό υπόλοιπο.

Το τσουνάμι των κατασχετηρίων είναι γεγονός, αλλά τελικά οι κατασχέσεις αφορούσαν ένα πολύ μικρότερο πλήθος οφειλετών. Όχι ότι 312.000 φορολογούμενοι συνιστούν αμελητέα ποσότητα.

Όσον αφορά στα νεότερα στοιχεία, στο εννιάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2018, με βασικό όπλο τις κατασχέσεις οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν καταφέρει να εισπράξουν 2,4 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,5 δισ. ευρώ από τα «φρέσκα».

Η «μαρίδα» των οφειλετών με χρέη έως 3.000 ευρώ βρίσκονται στην κορυφή των κατασχέσεων, αλλά η αποδοτικότητα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στους «μικρούς» είναι περιορισμένη.

Ειδικότερα, στο εννιάμηνο οπότε εισπράχθηκαν τα 1,512 δισ. ευρώ από φρέσκα χρέη οι επιχειρησιακές στοχεύσεις της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν 1.322.900 οφειλέτες (94,5%) με χρέη έως 3.000 ευρώ, οι οποίοι όμως συνέδραμαν μόλις το 18,7% των συνολικών εισπράξεων (283,3 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,512 δις ευρώ).

Οι «μεγάλοι» οφειλέτες στις πλάτες των οποίων έπεσαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης συγκριτικά είναι ελάχιστοι (μόλις 0,1% του συνόλου ή 1.899 φορολογούμενοι) αλλά οι εισπράξεις από τους συγκεκριμένους φτάνουν τα 658,175 εκατ. ευρώ (ποσοστιαία το 43,5%).



Ο Γιώργος Πιτσιλής, αναλύοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, υποστήριξε πως «από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ποσοστό 60,3% των εισπράξεων του εννιαμήνου του 2018, προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι παλαιού ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ και ποσοστό 55,2% των εισπράξεων έναντι νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι νέου ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v