Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση EBRD για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και το 2019 βλέπει η τράπεζα, καθώς επιστρέφουν εμπιστοσύνη και επενδύσεις. Αυστηρή προειδοποίηση ότι ενδεχόμενο πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις ή αύξηση της αβεβαιότητας θα πλήξει τις προοπτικές.

Προειδοποίηση EBRD για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Ειδικότερα, η EBRD προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί φέτος στο 2,2%, πάνω από τον στόχο, εκτιμώντας ότι το 2019 θα κυμανθεί στο 2,3%, με τις εξαγωγές να αποτελούν τον βασικό «μοχλό» ανάπτυξης.  

Η τράπεζα εκτιμά ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. 

Σημειώνει ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί μετά την έξοδο της Αθήνας από το μνημόνιο τον Αύγουστο, ενώ τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους βοηθούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας χρέους μεσοπρόθεσμα. 

Η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα βελτιώνεται αλλά η ποιότητα ενεργητικού παραμένει πηγή ανησυχίας, καθώς το τραπεζικό σύστημα βαρύνεται ακόμη από ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα NPLs. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με μια σειρά εργαλείων και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 19,1% τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011. 

Οπως αναφέρει η τράπεζα, η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής τροχιάς στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Το όποιο πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις ή ενδεχόμενη αύξηση της αβεβαιότητας για την τροχιά των εφαρμοζόμενων πολιτικών στη χώρα, αναφέρει η EBRD, θα μπορούσε να πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v