Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνει η ΤτΕ στην υπόθεση Παπαευαγγέλου

Ποιες έρευνες διεξάγουν οι αρχές για τις συναλλαγές μέσω τραπεζικών POS της εταιρείας συμφερόντων Ε. Παπαευαγγέλου και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. Η αναζήτηση τριγωνικών συναλλαγών και ο εσωτερικός έλεγχος των τραπεζών. Τι λένε κύκλοι της Destiny για τη χρήση POS και τι απαντούν στελέχη της αγοράς.

Τι ψάχνει η ΤτΕ στην υπόθεση Παπαευαγγέλου

Έρευνα για την υπόθεση με τα POS των ελληνικών τραπεζών, τα οποία είχε μεταφέρει και χρησιμοποιούσε για συναλλαγές με Κινέζους πολίτες η εταιρεία real estate Destiny του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, αλλά και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, ξεκίνησε η εποπτική επιτροπή ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Παρακολουθούμε και ερευνούμε το θέμα», αναφέρει πηγή της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες.

Από την πλευρά των τραπεζών, τα POS των οποίων χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες συμφερόντων Παπαευαγγέλου, σε κάποιες έχει ολοκληρωθεί ο εσωτερικός έλεγχος και εν συνεχεία θα ξεκινήσει ο έλεγχος με βάση το αίτημα που τους απέστειλε η Δικαιοσύνη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το σήμα για την έναρξη των ελέγχων εδόθη από τις κινεζικές εποπτικές αρχές, οι οποίες έχουν ζητήσει, εδώ και μήνες με επιστολή, τη συνδρομή των ελληνικών τραπεζών στο θέμα.

Η Eurobank έχει διακόψει εδώ και καιρό τις συναλλαγές με τα POS που είχε προμηθευτεί η εταιρεία Destiny, μετά από έρευνα του εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας και σχετική απόφαση της διοίκησης. Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, πηγές της αναφέρουν πως ο εσωτερικός έλεγχος απέδειξε ότι δεν υπήρξε καμία εκκαθάριση συναλλαγή με τα POS της εταιρείας του Παπαευαγγέλου, αλλά και με συνδεδεμένες με τον επιχειρηματία εταιρείες. Οι συναλλαγές ύψους 19,8 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει μέσω των POS της τράπεζας με Κινέζους πολίτες πραγματοποιήθηκαν από δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία.

Τι ερευνάται

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος και θα αξιοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη θα καταδείξει αν οι συναλλαγές και οι λογαριασμοί της Destinty και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών υποκρύπτουν παράνομες ενέργειες για τις οποίες ενδιαφέρονται οι κινεζικές αρχές, όπως παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος (λόγω των capital controls που ισχύουν στην Κίνα) ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι συναλλαγές που γίνονταν μέσω των POS αφορούσαν κυρίως την αγορά ακινήτων για την απόκτηση της Golden Visa. Οι ελληνικές τράπεζες ενημερώθηκαν από τις κινεζικές αρχές για ασυνήθιστα μεγάλες συναλλαγές και έτσι ξεκίνησε ο έλεγχος. Φημολογείται, χωρίς να έχει διασταυρωθεί, καθώς ο έλεγχος από την εποπτική αρχή αλλά και τη Δικαιοσύνη μόλις ξεκίνησε, ότι κάποιες από τις συναλλαγές δεν σταματούσαν όταν τα χρήματα των Κινέζων έρχονταν στην Ελλάδα, αλλά διοχετεύονταν και σε άλλους λογαριασμούς και κάποια μεταφέρονταν στο εξωτερικό, ενδεχομένως και με ενδιάμεσες στάσεις. Αυτά, όμως, μένει να αποδειχθούν ή όχι από τη Δικαιοσύνη.

Αμεσα οι απομακρύνσεις

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, στα POS της οποίας «φούντωσαν» οι εν λόγω συναλλαγές τους τελευταίους μήνες, έγινε ο εσωτερικός έλεγχος και αναμένεται να συγκληθεί άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για τις απομακρύνσεις στελεχών, όπως της Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής (Νέλλη Τζάκου), του διευθυντή καρτών (Γιώργου Χατζανδρέου) και ίσως και άλλου ενός στελέχους. Ηδη το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με την Νέλλη Τζάκου.

Τι ισχύει για τις συναλλαγές

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ρούσκα, πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, η χρήση πιστωτικής κάρτας ως μέσου πληρωμής για την απόκτηση ακινήτου δεν είναι αποδεκτή από τον νόμο. Κι αυτό γιατί «πρόκειται για αγαθό που δεν παραδίδεται τη στιγμή της αγοραπωλησίας. Εκ της λογικής, η συναλλαγή μέσω POS δεν είναι αναγνωρισμένη και για αυτό εξάλλου δεν χρησιμοποιείται ούτε για την κατάθεση προκαταβολής».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην Destiny Επενδυτική, η πρακτική των POS εφαρμόστηκε προκειμένου ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να δώσει το λεγόμενο «καπάρο». Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο γιατί τα POS που είχε στην κατοχή της η Destiny Επενδυτική έπρεπε να μετακομίσουν έως την Κίνα, αφού όπως οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται, «οι αγοραστές έρχονταν στην Ελλάδα, όπου ξεναγούνταν σε διαθέσιμα ακίνητα και εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους».

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr πάντως αναφέρουν ότι στα τελικά συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων που σύναψε η Destiny με Κινέζους αγοραστές δεν εμφανίζεται πουθενά ως μέσο εξόφλησης η πιστωτική κάρτα και η χρήση POS. Σύμφωνα δε με νομικούς κύκλους, η όλη πρακτική των POS υιοθετήθηκε για την εξυπηρέτηση των Κινέζων αγοραστών, οι οποίοι για λόγους που πλέον ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, απέφευγαν μερικώς ή ολικώς να πληρώσουν με τραπεζικό έμβασμα ή δίγραμμη επιταγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v