Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας η DBRS

Ανάπτυξη 2,1% φέτος και επιτάχυνση στο 2,5% το 2019 αναμένει ο οίκος που διατηρεί την αξιολόγηση Β «υψηλό». Ισχυρές οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας, ζητούμενο οι αποδείξεις ευθυγράμμισης με την αυξημένη εποπτεία των δανειστών και επιστροφή στις αγορές.

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας η DBRS

Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας με Β «υψηλό», διατηρώντας τη θετική τάση, προχώρησε ο οίκος DBRS.

Οπως αναφέρει, από την τελευταία αξιολόγηση, η αύξηση του ΑΕΠ προέρχεται από τον εξωγενή τομέα πέραν των προβλέψεων. Ομως ο οίκος αναμένει μια εξισορρόπηση με ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης τα επόμενα τρίμηνα. 

Το ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί με ρυθμό 2,1% φέτος από 1,5% το 2017, ενώ το 2019 η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί με 2,5%. 

Η DBRS επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι ισχυρές, αναμένοντας υπέρβαση των στόχων το 2018. Ωστόσο, τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω διατηρήσιμη πρόοδος, ενώ η χώρα δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές.

Ο οίκος αναμένει μια απόφαση για το ποιο από τα δυο σενάρια ισχύει για τον προϋπολογισμό του 2019 έως τα τέλη του έτους (ανάμεσα σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% και 3,6), περιμένοντας μια συμβιβαστική λύση. 

Η θετική τάση αντανακλά την πιθανότητα, η Ελλάδα να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική της τροχιά και μετά το μνημόνιο, αναφέρει, προσθέτοντας ότι αναμένει αποδείξεις ευθυγράμμισης με τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας και σταδιακή επιστροφή στις αγορές. Μια θετική εκτίμηση από την Κομισιόν λογικά θα απελευθερώσει τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος και θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v