Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργα 9 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό στην Κρήτη

Σύμφωνα με τους ομιλητές σε ημερίδα - διαβούλευση, όλοι οι φορείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με τις κατάλληλες μελέτες, γιατί υπάρχουν χρηματοδοτήσεις αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένες μελέτες.

Εργα 9 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό στην Κρήτη

Με έργα προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Κρήτης τον πολιτισμό. Όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ημερίδα για την 1η Διαβούλευση για την Περιφερειακή Πολιτιστική Πολιτική που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο, «στη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου έχουμε εντάξει έργα για τον πολιτισμό προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η ένταξη και νέων έργων, η ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Απτερας, Μινωικής Κυδωνίας, η ανάδειξης των ενετικών τειχών, του αρχαιολογικού χώρου Κνωσού, καθώς επίσης και της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο της Μεσσαράς».

Η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει πάντα στη συνεργασία, στη συνέργεια στη συμπόρευση για να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς και ειδικά για τον τομέα του πολιτισμού που είναι επένδυση στο μέλλον αυτού του τόπου, σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη: «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην Κρήτη. Παράλληλα με τη συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και με τους φορείς του νησιού ενισχύουμε κάθε δραστηριότητα είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους και θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη βάση που έχουμε θέσει με γερά θεμέλια θα μπορούμε πραγματικά να συνδέσουμε τον πολιτισμό, με τον τουρισμό, με κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία για την δημιουργία και θέσεων εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κρήτης» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τους ομιλητές στην ημερίδα - διαβούλευση, όλοι οι φορείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με τις κατάλληλες μελέτες, γιατί υπάρχουν χρηματοδοτήσεις αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένες μελέτες.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης που μίλησε με θέμα «Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς, όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον» δήλωσε: «Στην Κρήτη στην πατρίδα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι Κρητικοί στο μυαλό τους είναι ότι πρέπει να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά ως κόρη οφθαλμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη και διαθέσιμη και με μεγάλο ενδιαφέρον να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή διότι η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κληροδότημα μας στις νέες γενιές. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε υπάρχουν προγράμματα στήριξης και χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής επιτροπής και για την αποκατάσταση μνημείων και πολιτιστικών έργων του παρελθόντος αλλά και για τη δημιουργία νέων, προκειμένου να εξελιχθούν πολιτιστικά οι νέοι μας να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν συνθήκες για την επόμενη καλλιτεχνική πρόταση στον επόμενο αιώνα».

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος που στην ομιλία του μίλησε για την «Καινοτομία-Πολιτιστική κληρονομιά: Ο πολιτισμός ως αποδοτικό εργαλείο ανάπτυξης» επεσήμανε «πως η Περιφέρεια Κρήτης μεταφέρει με έναν τρόπο ιδανικό όλο το πνευματικό κεκτημένο της Ευρώπης για τη διαχείριση των μνημείων μας αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα μέσα από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, την βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μία υποδειγματική Περιφέρεια η οποία αξιοποιεί όλους τους μηχανισμούς προκειμένου να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής που στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στη «Νέα Γενιά και τον Πολιτισμό, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στηρίζοντας την πολιτιστική παραγωγή» ανέφερε: «Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία γιατί το πιο σημαντικό είναι να ακούγονται φωνές, να ακούγονται απόψεις, σκέψεις και ιδέες, άρα αυτή η πρωτοβουλία δίνει αμέσως ένα "βήμα" να ακουστούν απόψεις. Αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ, και που σήμερα αναπτύσσω είναι να συνδεθούν νέες παραγωγές νέα έργα νέες δημιουργίες νέων δημιουργών με την ιστορία τη μυθολογία του κάθε τόπου. "Μήτρα" της έμπνευσης, της γέννησης νέων ιδεών για τον πολιτισμό είναι ιστορία του κάθε τόπου, αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό έκανα και εγώ στο φεστιβάλ των Δελφών».

Τέλος, όπως τονίστηκε στην ημερίδα, στην Περιφέρεια μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό της, υλοποιείται «η δημιουργική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα. Το 2019 ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης ανακηρύχθηκε ως έτος "Ερωτόκριτου' και πρόκειται για μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία μέσα από την οποία η Περιφέρεια επιθυμεί να αποδείξει στην Ελλάδα και τον κόσμο, πως διαθέτει ταυτότητα, ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα είναι ένας δημοφιλής και διαχρονικής αξίας τουριστικός προορισμός».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v