Σχέδιο ΤτΕ για ελάφρυνση τραπεζών από NPLs 42 δισ.

Δημιουργία SPV, στο οποίο θα μεταφερθεί το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία, προβλέπει ο σχεδιασμός, σύμφωνα με το Bloomberg. Ακολουθεί έκδοση ομολόγων και εξαγορά κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, σε τιμές αγοράς. Τρέχει παράλληλα και η πρόταση του ΤΧΣ.

Σχέδιο ΤτΕ για ελάφρυνση τραπεζών από NPLs 42 δισ.

Η ΤτΕ δουλεύει ένα σχέδιο το οποίο θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους στο μισό, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Με βάση την πρόταση, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού», το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τους τραπεζίτες, λένε οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. Μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας καθώς το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η αναβαλλόμενη φορολογία αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών. Ως απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου παραχωρήθηκαν για να αντισταθμίσουν απώλειες που υπέστη ο κλάδος κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης χρέους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επενδυτές θα έχουν «όρεξη» να αποκτήσουν ομόλογα στηριγμένα σε αυτές τις απαιτήσεις.

Το παραπάνω σχέδιο διαφέρει από την πρόταση του ΤΧΣ για δημιουργία ενός οχήματος που εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί από μετρητά από το Δημόσιο. Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ότι η πρόταση αυτή μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα, ενώ τα κεφάλαια θα επαρκούν για την ελάφρυνση από κόκκινα δάνεια της τάξης των 15 δισ. ευρώ, ποσό πολύ λιγότερο απ’ όσο απαιτείται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο της TτΕ έχει υποβληθεί στην εποπτική αρχή της ΕΚΤ και στο Υπουργείο Οικονομικών. Οποιαδήποτε χρήση κρατικών εγγυήσεων υπόκειται σε έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Μια πηγή είπε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγκρίνουν τόσο το σχέδιο της TτΕ όσο και του ΤΧΣ, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Ενώ η μεταφορά αναβαλλόμενου φόρου στο όχημα SPV θα μειώσει τα κεφάλαια των τραπεζών για μια μικρή περίοδο, οι δείκτες θα αυξηθούν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των δανείων, είπε ένας αξιωματούχος.

Το SPV θα αγοράσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές αγοράς. Ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω χτύπημα στα κεφάλαια, αν οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί είναι χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς, το χτύπημα θα είναι μικρό και διαχειρίσιμο, ενώ οι τράπεζες θα καταλήξουν με υψηλότερης ποιότητας κεφάλαια, είπε μια πηγή, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές εξετάζουν τους αριθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v