Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν οι τραπεζίτες το σχέδιο της ΤτΕ

Θετική η πρώτη προσέγγιση. Περνά μέσα από σειρά εγκρίσεων εντός και εκτός των συνόρων. Απαιτείται νομοθετική αλλαγή του νόμου Χαρδούβελη. Πρέπει να ξεπεραστούν τα όποια στοιχεία κρατικής στήριξης.

Πώς είδαν οι τραπεζίτες το σχέδιο της ΤτΕ

Το σκεπτικό της πρότασης δημιουργίας SPV στο οποίο θα μεταφερθεί το 50% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με συνεισφορά αναβαλλόμενου φόρου έως 7 δισ. ευρώ παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, της Eurobank Φωκίων Καραβίας, της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.

Σύμφωνα με πηγές, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ. στη συνάντηση ήταν και οι υποδιοικητές) παρουσίασε τη βασική φιλοσοφία της πρότασης και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν εσωτερικά σε ασκήσεις προσομοίωσης πάνω στα βασικά προτεινόμενα μεγέθη της πρότασης για τη σύσταση του SPV, ούτως ώστε εάν το σχέδιο προχωρήσει, να έχει γίνει μία προεργασία και από την πλευρά των τραπεζών. Οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι η ιδέα είναι καλή, ωστόσο «έχει στοιχεία κρατικής στήριξης».

Οι ξένοι…

Το σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και απαιτούνται μια σειρά από εγκρίσεις εντός και εκτός συνόρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει μία αρχική συζήτηση με τις εποπτικές αρχές της ευρωζώνης, ωστόσο δεν υπάρχει -και λογικό- κάτι οριστικό. Εκτός συνόρων το σχέδιο πρέπει να αποσπάσει την έγκριση της ΕΚΤ, του SSM και της DG Comp, η έγκριση της οποίας είναι καθοριστική καθώς πρέπει να αποφανθεί αν η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, όπως προβλέπει η πρόταση, αποτελεί ή όχι κρατική στήριξη.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι η υλοποίηση του σχεδίου, με δεδομένες τις εγκρίσεις που απαιτούνται, τοποθετείται χρονικά μετά το πρώτο 6μηνο του 2019.

… και η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και ο διάλογος της ΤτΕ με το υπουργείο Οικονομικών καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η κυβέρνηση -μετά τις εγκρίσεις από τους ξένους κυρίως της DG Comp- πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου, αλλάζοντας τις παραμέτρους του νόμου Χαρδούβελη (ο νόμος που προβλέπει τη ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v