Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Οι γκρίζες ζώνες του σχεδίου ΤτΕ για τα NPEs

Προβληματισμό εκφράζει ο οίκος, όσον αφορά τους σχεδιασμούς της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία οχήματος (SPV) που θα αγοράσει κόκκινα δάνεια, αξιοποιώντας τις απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου. Ο πονοκέφαλος με την τιμή αγοράς.

Morgan Stanley: Οι γκρίζες ζώνες του σχεδίου ΤτΕ για τα NPEs

Προβληματισμούς αναφορικά με το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία SPV διαχείρισης των κόκκινων δανείων εκφράζει η Morgan Stanley, με έκθεσή της. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Α) Αν το κεφάλαιο του SPV αποτελείται μόνο από απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου (DTA) και καθόλου κρατική στήριξη/εγγύηση, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ιδιώτες επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν (αγοράζοντας ομόλογα του SPV) την εξαγορά των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στην καθαρή λογιστική αξία στην οποία οι τελευταίες τα διακρατούν. Αυτό το σενάριο ουσιαστικά θα υπονοεί ότι τα κόκκινα δάνεια που σήμερα έχουν οι τράπεζες είναι επαρκώς καλυμμένα και ότι το πρόβλημα των NPEs ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Β) Αν τα NPEs μεταφερθούν σε υφιστάμενες τιμές αγοράς (κάτι που θα βοηθούσε το SPV να εκδώσει ομόλογα για να τα εξαγοράσει) και αυτές οι τιμές διαφέρουν σημαντικά από την καθαρή λογιστική αξία στην οποία κρατούνται από τις τράπεζες, η συναλλαγή θα μπορούσε να έχει τον κίνδυνο διαγραφών από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν την κεφαλαιακή επάρκεια σε πίεση.

Γ) Για τις ελληνικές τράπεζες, περίπου τα μισά κεφάλαια είναι με τη μορφή αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία θεωρείται κατώτερης ποιότητας από τους οίκους αξιολόγησης, δεδομένου ότι η επιλεξιμότητά τους για μετατροπή σε μετρητό ή ομόλογα εξαρτάται από τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου. Η τελευταία είναι περιορισμένη ενώ η πρόσβαση στην αγορά απατηλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v