Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάμελλος: Το 99,4% των νοικοκυριών θα έχουν μείωση στο λογαριασμό της ΕΥΑΘ

Ως προς το ζήτημα των επενδύσεων της ΕΥΑΘ σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως "ακόμα και η αύξηση τιμολογίων, που προβλέπεται για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, μετά το 2020, είναι μικρότερη από τη μείωση που γίνεται τώρα στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Φάμελλος: Το 99,4% των νοικοκυριών θα έχουν μείωση στο λογαριασμό της ΕΥΑΘ

"Η τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης για τις υπηρεσίες νερού επιβάλλει εξοικονόμηση δαπανών και μείωση διαρροών, μείωση τιμολογίου στους καταναλωτές που κάνουν ορθή και φιλοπεριβαλλοντική χρήση ή ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ δεν επιτρέπει αυξήσεις πάνω από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Τα νέα τιμολόγια της ΕΥΑΘ δημιουργούν άμεση ωφέλεια των νοικοκυριών, σε ποσοστό 99.4%, ως αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να λειτουργεί προς όφελος των πολλών, αλλά και των επιλογών της διοίκησης της ΕΥΑΘ, όπως η μείωση του κόστους, τις οποίες επικροτώ", σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ μιλώντας νωρίτερα στον ρ/σ Real FM Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

"Για τους καταναλωτές που καταναλώνουν πάνω από 120 κ.μ. νερό ανά τετράμηνο, δηλαδή πάνω από 120 τόνους νερό, και αντιστοιχούν στο 0.5 % των καταναλωτών, εκεί μόνο θα έχουμε αύξηση τιμολογίου ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης και κίνητρο για εξοικονόμηση", συνέχισε, ενώ ανέφερε ότι και οι επαγγελματίες επωφελούνται από την νέα τιμολογιακή πολιτική, εφόσον το 64% των επαγγελματικών τιμολογίων θα έχει μείωση λογαριασμών και το 83% των βιομηχανικών χρεώσεων θα παραμείνει σταθερό.

Ως προς το ζήτημα των επενδύσεων της ΕΥΑΘ σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως "ακόμα και η αύξηση τιμολογίων, που προβλέπεται για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, μετά το 2020, είναι μικρότερη από τη μείωση που γίνεται τώρα στα τιμολόγια των καταναλωτών. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του κόστους του νερού, διότι σε βάθος 5ετίας απορροφάται πλήρως από τις άμεσες μειώσεις για το 2019-2020".

Ειδικότερα, για τις επενδύσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΕΥΑΘ αναφέρθηκε στο έργο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που αφορά στις εργασίες επισκευής του υδραγωγείου της Αραβησσού με παράλληλη χρήση τηλεσκοπικών μεθόδων αναγνώρισης πιθανών διαρροών, και μέσω δορυφορικών δεδομένων, και μάλιστα χωρίς να διακοπεί η παροχή νερού προς τους πολίτες, "γεγονός που αποδεικνύει ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ όχι απλά δεν αντιστρατεύεται τις επενδύσεις, αλλά μπορεί και να τις υλοποιεί, χωρίς αύξηση κόστους για τον καταναλωτή", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Ωστόσο, σχολίασε το φαινόμενο η μεν κυβέρνηση να έχει θεσμοθετήσει μέσω του Κλεισθένη τη δυνατότητα των Δήμων της Θεσσαλονίκης είτε να δημιουργήσουν διαδημοτικό σχήμα είτε να συμμετέχουν απευθείας στο υπόλοιπο 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ, που μπορεί να διατεθεί εφόσον το 51% παραμένει στο Δημόσιο, οι δε Δήμοι της Θεσσαλονίκης να μην έχουν ακόμα προβεί σε καμία χρήση αυτού του νέου θεσμικού εργαλείου. "Θέλω να θυμίσω ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλονίκης έχει πάρει εδώ και καιρό απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Εάν λοιπόν δεν θέλει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ούτε στο 24% της ΕΥΑΘ θα πρέπει να δράσει, διότι η καθυστέρηση που παρατηρείται από την ψήφιση του Κλεισθένη, έως σήμερα, μόνο ανησυχία δημιουργεί. Θέλει ή όχι η αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στη διοίκηση και συνιδιοκτησία αυτού του δημόσιου αγαθού και να επωφεληθεί από την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης;", αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Πρόσθεσε δε, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο ήθελαν να ξεπουλήσουν το νερό της Θεσσαλονίκης - της πρώτης πόλης που έκανε δημοψήφισμα για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού - αλλά δεν ικανοποιούσαν ούτε την ευρωπαϊκή υποχρέωση να συνταχθεί τιμολογιακή πολιτική για το νερό, με αποτέλεσμα η χώρα να εισέλθει σε καθεστώς αιρεσιμότητας και να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα νερού και υγρών αποβλήτων. "Με παρέμβαση της κυβέρνησης αυτό το πρόβλημα λύθηκε το 2017 και σήμερα μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα έργα, αίροντας την αιρεσιμότητα, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έτσι επιτυγχάνουμε και κοινωνικά και μειωμένα τιμολόγια νερού", τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συγκρότηση νέου ΔΣ στον Φορέα Θερμαϊκού ανέφερε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του 2018 σημειώνοντας ότι ο νέος Φορέας που έχει δημιουργηθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, θα καλύψει ένα μεγάλο κενό, δηλαδή τον συντονισμό των αρμοδιοτήτων για τον Θερμαϊκό, σε ένα κοινό τραπέζι, ενώ για τη λειτουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στη Λάρισα, που εγκαινιάζεται σήμερα, είπε πως με βάση τον ενεργειακό σχεδιασμό που ανακοίνωσε ήδη το ΥΠΕΝ "η χώρα μας έως το 2030 θα παράγει πάνω από το 55% της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη, μία συνταρακτική αλλαγή, το πραγματικό στοίχημα του αύριο".

Τέλος, σε ερώτηση για την προσπάθεια αποκλεισμού αντιπροσωπείας Βουλευτών και μελών ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, στο χώρο του Πολυτεχνείου, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε:

"Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας υποχρεώνει όλους να μιλήσουμε ξανά για τη δημοκρατία και τους κινδύνους του φασισμού. Τιμώντας τους νεκρούς του Πολυτεχνείου δηλώνουμε για ακόμα μία φορά την ανάγκη της δημοκρατίας και της ισότητας των πολιτών. Η μάχη απέναντι στον φασισμό είναι πάντα επίκαιρη. Δυστυχώς, στην Ευρώπη ακούγονται ακροδεξιές φωνές σε κόμματα αλλά και μέσα σε μεγάλες ευρωομάδες. Οι προσπάθειες κάποιων, σε εισαγωγικά αριστερών ομάδων, να οικειοποιηθούν τη γιορτή του Πολυτεχνείου ακυρώνει τον αριστερό ή προοδευτικό χαρακτήρα τους. Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει σε λίγους, αλλά σε όλη την ελληνική κοινωνία, αφορά όλους τους Έλληνες και δεν μπορεί να υπάρχει ιδιοκτησιακή σχέση.

Μάλιστα, κάποιοι προσπάθησαν να απωθήσουν ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για ένοπλη πάλη κατά της δικτατορίας και είχαν εξοριστεί, όπως ο Νίκος Μανιός, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προσβάλλει αποκλειστικά αυτούς που τον απέτρεψαν να καταθέσει στεφάνι. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Όσον αφορά την ιστορία μας τιμούμε και συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα μαζί με όλους τους Έλληνες πολίτες, ισότιμα, χωρίς να διεκδικούμε αλλά και να δεχόμαστε καμία προνομιακή σχέση με τον αγώνα και την παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου. Όσοι, αντίθετα, νομίζουν ότι έχουν ιδιοκτησιακή σχέση πρέπει να προσέξουν, διότι οι πολιτικές τους δεν είναι προοδευτικές, το αντίθετο θα έλεγα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v