Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο 2019 οι πληρωμές των SMP και ANFAs στην Ελλάδα

«Κλειδωμένη» θεωρείται η διάσωση των συντάξεων και το θετικό πακέτο μέτρων. Ενστάσεις από τις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις. Ενεργοποιείται η διαδικασία In Depth Review για τα δημοσιονομικά.

Tο 2019 οι πληρωμές των SMP και ANFAs στην Ελλάδα

Με φόντο καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ιδίως στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες καταγράφονται σύμφωνα με πληροφορίες στην επικείμενη έκθεση της Κομισιόν, οι αποφάσεις για την εκταμίευση των περίπου 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων προς την Αθήνα μετατίθενται για το 2019.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σχετική απόφαση τοποθετείται πλέον χρονικά το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, μετά τη σύνταξη της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας σε συνάρτηση με τα νεότερα ευρήματά της. Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένεται εντός των ημερών να ανακοινώσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας In DepthReview, ενός πρόσθετου μηχανισμού παρακολούθησης που προβλέπεται στους κοινοτικούς κανόνες και εφαρμόζεται ήδη για σειρά κρατών-μελών της Ε.Ε.

Εγχώριος παράγοντας, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναβολής της εκταμίευσης κερδών από SMPs καιANFAs, αναγνώριζε τις προηγούμενες ημέρες πως επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών θα σηματοδοτούσε «αρνητική εξέλιξη» .

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει την ερχόμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα μια διπλή έκθεση. Το πρώτο σκέλος αφορά το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Η έκθεση είναι θετική, κατά τις πληροφορίες, και δίνει πράσινο φως για τη μη εφαρμογή των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις, παράλληλα με την εφαρμογή ενός θετικού πακέτου μέτρων της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στον ελληνικό προϋπολογισμό που κατατίθεται την ίδια μέρα στη Βουλή.

Η απόφαση μη περικοπής των συντάξεων θεωρείται από αρμόδιες πηγές «οριστική», πλην, όμως, οι τόνοι κρατιούνται χαμηλοί μέχρι να σφραγιστεί ο προϋπολογισμός από το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου. Στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα. Αναμένεται όμως να γίνει μια σύντομη παρουσίαση από τον πρόεδρο του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ.

Οι καθυστερήσεις

Στο δεύτερο σκέλος της έκθεσης, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας η Κομισιόν βγάζει κίτρινες κάρτες και ασκεί κριτική καθυστερήσεων. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Οκτώβριο βρίσκονταν λίγο χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ και δεν αναμένεται να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους, όπως ήταν οι πλέον πρόσφατες δεσμεύσεις.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων επίσης καταγράφονται καθυστερήσεις. Τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, λιγνιτικές μονάδες της ΔEH και Ελληνικό δεν έχουν τηρηθεί.

Στη βάση καθυστερήσεων και διαπιστώσεων μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης, η έκθεση της Κομισιόν δεν ανάβει πράσινο φως για την ενεργοποίηση των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος, τα οποία συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση της 23ης Ιουνίου ανέφερε πως εφόσον τηρούνταν οι δεσμεύσεις, θα προχωρήσουν:

1. Η κατάργηση από το 2018 της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up interest rate margin), που σχετίζεται με τη δόση για την επαναγορά του χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Σε ετήσια βάση, η κατάργηση συνεπάγεται ελάφρυνση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

2. Η χρήση των κερδών από το πρόγραμμα SMP του 2014 από τον ξεχωριστό λογαριασμό του ESM και την αποκατάσταση της μεταφοράς των κερδών από το πρόγραμμα SMP και τη συμφωνία ANFA στην Ελλάδα (από το δημοσιονομικό έτος 2017).

«Tα διαθέσιμα ποσά θα αρχίσουν να μεταφέρονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, ξεκινώντας από το 2018 ως τον Ioύνιο του 2022, μέσω του ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνημένων επενδύσεων». Τα κέρδη αυτά, τα οποία προέρχονται από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ, υπολογίζονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τα δύο παραπάνω μέτρα «υπόκεινται στη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις για εφαρμογή πολιτικών», στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι αποφάσεις αυτές, αναφέρουν πληροφορίες, μετατίθενται για το 2019.

Αξιολόγηση σε βάθος

Παράλληλα με τη διαδικασία της Ενισχυμένης Εποπτείας, η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται να εντάξει την Ελλάδα στη διαδικασία In Depth Review, που προβλέπεται στο πλαίσιο του Two Pack.  Στόχος των IDRs είναι ο εντοπισμός της φύσης και της σοβαρότητας ενδεχόμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών στις χώρες της Ε.Ε., ενώ όπως σημειώνεται οι αξιολογήσεις αυτές «μπορεί να προετοιμαστούν σε περίπτωση απροσδόκητων σημαντικών οικονομικών εξελίξεων, που απαιτούν επείγουσα ανάλυση».

Ανάλογα με τα ευρήματα των εκθέσεων που ενσωματώνονται στις αξιολογήσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αυξάνεται το επίπεδο του «διαλόγου» ανάμεσα στην Κομισιόν και τις εθνικές αρχές ενώ στην περίπτωση όπου διαπιστωθεί η ύπαρξη υπερβολικών ανισορροπιών, προβλέπεται η ενεργοποίηση της Διαδικασίας Υπερβολικών Ανισορροπιών (Excessive Imbalance Procedure).

Στη διαδικασία In Depth Review έχουν βρεθεί πολλές χώρες της Ε.Ε., στις οποίες έχουν εντοπιστεί ή αναζητήθηκαν μακροοικονομικές ανισορροπίες. Μεταξύ αυτών για το 2018, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, καθώς και η Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v