Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντική μείωση των απορριμμάτων προς ταφή στην Αττική

Σύμφωνα με τον Αρης Βρούστης μέλος της ΕΕ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η μείωση αντιστοιχεί σε όσα απορρίμματα παράγει συνολικά η Πελοπόννησος.

Σημαντική μείωση των απορριμμάτων προς ταφή στην Αττική

Κατά 237.000 τόνους μειώθηκε φέτος η ποσότητα των απορριμμάτων προς ταφή, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρης Βρούστης μέλος της ΕΕ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), μείωση, που όπως εξηγεί, «αντιστοιχεί σε όσα απορρίμματα παράγει συνολικά η Πελοπόννησος» (στοιχεία 10μήνου 2018).
Ο κ. Βρούστης μίλησε με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Δυτικό Μέτωπο, τα μέλη του οποίου διαμαρτύρονται για την παρατεινόμενη «απραξία» της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ ως προς την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ στην προοπτική κλεισίματος της Φυλής.

Ο κ. Βρούστης τονίζει ότι η συστηματική συνεργασία του ΕΔΣΝΑ με τους Δήμους για την ενεργοποίηση τους στην κατεύθυνση της ανάκτησης - ανακύκλωσης αποδίδει με «πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους: Την οικονομία, το περιβάλλον, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες καθώς επωφελούνται από τη μείωση των τελών προς ταφή που πλήρωναν οι Δήμοι». Και, ενδεικτικά, αναφέρει ότι από τους 1.777.000 τόνους οικιακών απορριμμάτων το 2016, φέτος, κατευθύνθηκαν προς ταφή μόνο 1.540.000 τόνοι, πετυχαίνοντας μείωση 237.000 τόνων, «όσο περίπου τα σύνολο των απορριμμάτων της Πελοποννήσου». Κάνει αναφορά και στο διαχωρισμό των απορριμμάτων από τους Δήμους, αποστέλλοντας προς αξιοποίηση τα διάφορα υλικά, όπως τα μπάζα, τα κλαδέματα, τα βιοαπόβλητα, τις ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.

Με τα παραπάνω ο κ. Βρούστης απαντά στο Δυτικό Μέτωπο το οποίο αναφέρει ότι η «σημερινή κατάσταση στην Αττική δεν διαφέρει σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 4 χρόνια», ενώ στο χαρακτηρισμό του «λαγού» που του αποδίδει για το ζήτημα της καύσης των σκουπιδιών, το μέλος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ απαντά κατηγορηματικά ότι αυτή η «λύση δεν υπάρχει καν ως σκέψη πουθενά, καθώς, στη χώρα μας απαγορεύεται η καύση».

Αφορμή της συνέντευξης, όπως διευκρίνισαν στελέχη του Δυτικού Μετώπου, αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηνών για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (θερμικής αξιοποίησης) στο πρώην ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, καθώς και «η επαπειλούμενη σοβαρή κρίση των σκουπιδιών στην Αττική».

Σημείωσαν ότι με την απόφασή του αυτή, ο Δήμος δηλώνει ότι δεν θεωρεί υποχρέωση του να συμβάλει στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού με δύο μονάδες επεξεργασίας στον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας, όπου ανήκει, αλλά θεωρεί αυτονόητο να μεταφέρει τα σκουπίδια του στη Δυτική Αττική.
Το Δυτικό Μέτωπο ζητά την ανάκληση της απόφασης και την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ των Δήμων Αθηναίων και Ασπροπύργου.

Σε σχέση με την ΟΕΔΑ Φυλής ειπώθηκε πως «όσο υπάρχει η εγκατάσταση, τόσο θα συγκεντρώνονται εκεί δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων», γι' αυτό ζήτησε το κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης της Φυλής.

Κλείνοντας, τα μέλη του Δυτικού Μετώπου εξέφρασαν, για μια ακόμη φορά, το φόβο ότι η Αττική «οδηγείται σε μια τεράστια κρίση σκουπιδιών» συμπεραίνοντας ότι «δρομολογείται η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στη λεγόμενη Γ΄ Φάση παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v