Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ολοι εναντίον όλων» στα ασφαλιστικά δίκτυα

Ασφαλιστές και πράκτορες, τράπεζες και διαδίκτυο, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και βενζινάδικα. Μάχες μεριδίων αγοράς με εκατέρωθεν καταγγελίες και αμφισβητήσεις. Τι υποστηρίζουν γνωστοί παράγοντες του κλάδου.

«Ολοι εναντίον όλων» στα ασφαλιστικά δίκτυα

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) και της Mega Brokers Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σχετικά με τα ερωτήματα που γεννά η είσοδος της Cosmote στον χώρο των ασφαλειών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΕΑ σημείωσε πως η κίνηση αυτή «γεννά ερωτήματα και πυροδοτεί μηχανισμούς για την προσεκτική παρακολούθηση, ίσως και την αντιμετώπιση, μιας εισβολής με απρόβλεπτες προεκτάσεις, επιδράσεις και επιρροές στο εργασιακό πεδίο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης».

Και συμπληρώνει επίσης μεταξύ άλλων ότι «αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της Cosmote και της κάθε πολυεθνικής να δραστηριοποιηθεί στην ιδιωτική ασφάλιση και στο στάδιο της διαμεσολάβησης. Η εταιρεία διαθέτει μια τεράστια τηλεπικοινωνιακή πελατειακή βάση, δηλαδή ένα κοινό που μπορεί να ενημερωθεί για την ασφάλιση. Όμως ταυτόχρονα έχει άγουρη γνώση και μη προσωπική διαδικασία ως προς την παροχή της ασφάλισης».

Η Cosmote, όμως, δεν είναι η μόνη που διεκδικεί να πάρει μερίδιο αγοράς από τα «φυσικά» ασφαλιστικά δίκτυα, δηλαδή από τους ασφαλιστές και τους πράκτορες. Σημαντικό κομμάτι της πίτας έχουν ήδη αποσπάσει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου (π.χ. Anytime της Interamerican και Hellas Direct) στον κλάδο αυτοκινήτου, ενώ πρόσφατα έχουν επεκταθεί στις καλύψεις κατοικιών και υγείας.

Ενώ όμως φυσικοί διαμεσολαβητές και εταιρείες που λειτουργούν μέσω internet διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το κατά πόσο καλύτερα και φθηνότερα εξυπηρετούν τους πελάτες, οι δύο πλευρές «τα βρίσκουν» μεταξύ τους, όταν είναι να καταγγείλουν περιπτώσεις «αθέμιτων πρακτικών» από τις τράπεζες και τις συνεργαζόμενες με αυτές ασφαλιστικές εταιρείες.

Έτσι, στις κατά καιρούς καταγγελίες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα να προστεθεί και η κίνηση των συνιδρυτών της Hellas Direct κ.κ. Αλέξη Πανταζή και Αιμίλιου Μάρκου, οι οποίοι σε συνεντεύξεις Τύπου που παρέθεσαν σε Αθήνα και Λευκωσία αναφέρθηκαν σε «αθέμιτες πρακτικές» που ακολουθούν οι τράπεζες στις καλύψεις ακινήτων, τα οποία αποκτώνται με δανεισμό από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Προανήγγειλαν δε, ότι θα απευθυνθούν στις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, με τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να καρπωθούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr, με τίτλο «Επίθεση τραπεζών στα ασφαλιστικά προϊόντα», όπου αναφέρεται πως κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, το 49,3% των ατομικών συμβολαίων του κλάδου ζωής έγινε μέσα από τις τράπεζες.

Γενικότερα, δεν αρέσει καθόλου στα φυσικά δίκτυα η διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από τράπεζες, τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, βενζινάδικα, πολυκαταστήματα και όποιο άλλο σημείο πώλησης ήθελε προκύψει. «Δεν εξυπηρετείται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πελάτης» υποστηρίζουν, συμπληρώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα μπουν σε μια τάξη μέσα από την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας IDD, όπου ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να αποδεικνύει ότι προσφέρει στους πελάτες του την καλύτερη για αυτούς προϊοντική λύση».

Ένα παράδειγμα που δείχνει την επικρατούσα κατάσταση στον ασφαλιστικό κλάδο είναι η κίνηση ορισμένων εταιρειών να προσφέρουν εκπτωτικά ασφάλιστρα στο πλαίσιο της Black Friday, με τον Δημήτρη Ζορμπά (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) να αποδοκιμάζει τη συγκεκριμένη κίνηση δηλώνοντας: «Οι εκπτώσεις στις τιμές των ασφαλιστηρίων λόγω Βlack Friday -με όλο τον σεβασμό για τους συναδέλφους στον χώρο- αποτελούν Black Friday της ασφαλιστικής και της αναλογιστικής επιστήμης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τόσο το bancassurance, όσο και τα τεχνολογικά δίκτυα ήρθαν για να μείνουν και πως ο σύγχρονος ασφαλιστής που διαθέτει τεχνογνωσία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απ’ όλα αυτά. Κύκλοι των ασφαλιστικών εταιρειών μάλιστα υποστηρίζουν πως σύντομα θα υπάρξουν και άλλοι ανταγωνιστές των φυσικών δικτύων, όπως για παράδειγμα το peer to peer insurance (μεγάλες ομάδες ιδιωτών που συγκεντρώνονται μέσα από πλατφόρμες για να καλυφθούν ασφαλιστικά έναντι του ίδιου κινδύνου) που αναπτύσσεται στο εξωτερικό και κάποια στιγμή θα έρθει και στην Ελλάδα.

Τέλος, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ, Τράπεζα της Ελλάδος) Ιωάννα Σεληνιωτάκη υποστηρίζει πως δεν έχει αξιολογήσει ως σημαντική κάποια από τις καταγγελίες που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα για αθέμιτες πρακτικές τραπεζών, συμπληρώνοντας πως «άλλωστε, οι τράπεζες έχουν σχεδόν σταματήσει να χορηγούν νέα δάνεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v