Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις για να μείνουν στην… πρίζα Χαλυβουργική-ΛΑΡΚΟ

Με πρωτοβουλία Μαξίμου κινήσεις για εξεύρεση λύσης στο θέμα των χρεών Χαλυβουργικής και ΛΑΡΚΟ προς ΔΕΗ. Το παρασκήνιο των κινήσεων. Αχνό επενδυτικό φως για την εταιρεία παραγωγής νικελίου.

Κινήσεις για να μείνουν στην… πρίζα Χαλυβουργική-ΛΑΡΚΟ

Σε κινήσεις προκειμένου να μείνουν στο… ρεύμα η παραγωγική δραστηριότητα καθώς και 1.170 θέσεις εργασίας, δύο μεγάλων βιομηχανιών, προχωρά η κυβέρνηση. Ο λόγος για τη Χαλυβουργική, συμφερόντων Αγγελόπουλου που απασχολεί 170 εργαζόμενους, και την κρατική ΛΑΡΚΟ, με 1.000.

Η πρώτη χρωστά στη ΔEH 31,8 εκατ. ευρώ, αλλά και 408 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Η δεύτερη, κρατική βιομηχανία με μέτοχο κατά 11,4% μάλιστα και την ίδια τη Δημόσια Εταιρία Ηλεκτρισμού, δεν τηρεί τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος ύψους 285 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το θέμα των κινήσεων της διοίκησης της ΔEΗ να προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης των δύο ενεργοβόρων βιομηχανιών (δηλαδή καταγγελία της σύμβασης προμήθειας ρεύματος με σχετική ειδοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), θορύβησε και απασχόλησε την κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε οι ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της ΔEH Μανόλης Παναγιωτάκης και ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Εκεί έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις με εντολές, ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων για τα χρέη προς τη ΔΕH.

Το παρασκήνιο

Κατόπιν τούτου, χθες νωρίς το μεσημέρι, κύκλοι του ΑΔΜΗΕ έκαναν γνωστό ότι η Δημόσια Εταιρία Ηλεκτρισμού θα κοινοποιήσει εντός της ημέρας στον Διαχειριστή επιστολή με την οποία θα αίρεται η δήλωση άρσης εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Το γραφείο Τύπου της ΔΕH, σε όσους δημοσιογράφους επικοινωνούσαν μαζί του, διέψευδε τη σχετική είδηση.

Ταυτόχρονα, όμως, κύκλοι του Διαχειριστή ενημέρωναν πως η κρατική ΛΑΡΚΟ πέτυχε από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή σε βάρος της εντολής της δημόσιας ΔEΗ για άρση εκπροσώπησής της.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο αρμόδιος διαχειριστής στα θέματα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων υψηλής τάσης. Η ΔEΗ, αφού είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες η αποστολή εξώδικων στις δύο βιομηχανίες ζητώντας την καταβολή των οφειλών, προχώρησε σε εντολές άρσης εκπροσώπησης των πελατών στην παροχή ρεύματος. Ο ΑΔΜΗΕ τις έλαβε και με βάση τον κανονισμό προμήθειας, οι Χαλυβουργική και ΛΑΡΚΟ είτε θα έπρεπε να αλλάξουν προμηθευτή ρεύματος, είτε να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε να γίνουν αυτοπρομηθευόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή να παίρνουν ρεύμα με βάση την υψηλότερη, σε σχέση με της ΔΕH, Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρεμπορική). Αν δεν συνέβαινε τίποτε από αυτά, τότε ο ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να διακόψει το ρεύμα…

Ο Διαχειριστής ενημέρωσε για τις εξελίξεις αυτές, λένε οι πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΝ, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Σταθάκης πριν από περίπου δύο εβδομάδες να παρέμβει δημόσια και να καλέσει τη ΔΕH στην εξεύρεση λύσης με τη διοίκηση της Χαλυβουργικής.

Η ΔΕH για τη Χαλυβουργική

Χθες λοιπόν, το απόγευμα, η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι κάλεσε στα γραφεία της «τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Σκινδήλια, για την εξεύρεση λύσης για το υπέρογκο χρέος των 31,8 εκατ. ευρώ και τον τερματισμό της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της μη πληρωμής των τρέχοντων λογαριασμών. Ο κ. Σκινδήλιας δεσμεύθηκε ότι μετά από σχετική συνεννόηση με την ιδιοκτησία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ θα υποβάλει στη ΔEΗ σοβαρές προτάσεις την ερχόμενη Δευτέρα 10.12.2018. Κατόπιν των ανωτέρω, η Διοίκηση της ΔΕH αποφάσισε ότι οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την εν λόγω εταιρεία μετατίθεται για τη Δευτέρα 17.12.2018», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, αν και νωρίτερα το μεσημέρι διέψευδε την αλλαγή της στάσης της…

Η Χαλυβουργική, σημειωτέον, βρίσκεται σε τέλμα λόγω των δικαστικών διενέξεων μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των υιών του Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, που αφορούν τη διαχείριση της περιουσίας της οικογένειας. Πρόσφατες παρεμβάσεις των τριών προσώπων ανέδειξαν το μέγεθος της σύγκρουσης.

Η ΛΑΡΚΟ

Σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, είναι προφανές ότι η εταιρία σε γνώση των μετόχων της (Δημόσιο με 55,2%, Εθνική Τράπεζα 33,4% και ΔΕH 11,4%) προχώρησε στα ασφαλιστικά μέτρα κερδίζοντας χρόνο.

Πηγές του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα σαν να φαίνεται, έστω και αχνά, κινητικότητα για το μέλλον της βιομηχανίας νικελίου. Σημειωτέον ότι η ΛΑΡΚΟ έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να τα επιστρέψει στο δημόσιο. Οι λύσεις είναι δύο: Είτε η εκκαθάρισή της εν λειτουργία, είτε η εξεύρεση επενδυτή.

Πληροφορίες θέλουν δύο με τρεις ξένες εταιρίες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο υπουργείο ΠΕΝ για τη ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν τις προτάσεις ως «όχι ακόμη ώριμες». Πάντως, το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει σύντομα να γνωστοποιήσει στην Κομισιόν τις κινήσεις του για το θέμα της ΛΑΡΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v