Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικοί οι ξένοι επενδυτές για τα δύο σχέδια μείωσης των NPEs

Τι είπαν στις συναντήσεις τους με τα τραπεζικά στελέχη στις δύο επενδυτικές ημερίδες για τράπεζες και επιχειρήσεις που έγιναν το τελευταίο 48ωρο στο Λονδίνο. Τα σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια και οι παρουσιάσεις.

Θετικοί οι ξένοι επενδυτές για τα δύο σχέδια μείωσης των NPEs

Το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της Τράπεζας της Ελλάδος μονοπώλησε το ενδιαφέρον των επενδυτών στο πλαίσιο των δύο επενδυτικών ημερίδων που έγιναν στον Λονδίνο το τελευταίο 48ωρο, του «Autonomous Conference» για τις ελληνικές τράπεζες και του συνεδρίου της Goldman Sachs για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στελέχη τραπεζών που μετείχαν στις δύο επενδυτικές ημερίδες τονίζουν στο Euro2day.gr ότι οι επενδυτές εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα θετικοί για το σχέδιο της ΤτΕ καθώς το θεωρούν ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα.

Θετικοί, επίσης, ήταν στα σχόλια τους για το πρόγραμμα εγγυήσεων Asset Protection Scheme (APS), το οποίο βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο αντιμετώπισης των επισφαλειών.

Μάλιστα, ανέφεραν στους έλληνες συνομιλητές τους ότι αναμένουν να ακούσουν περισσότερα για το APS – που θα στηρίξει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 15-20 δισ. ευρώ – από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link που θα πραγματοποιεί από τις 10 έως τις 11 Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

Πράσινο φως από ΕΚΤ-Κομισιόν

Σημειώνεται ότι όπως έγραψε το Euro2day.gr, θετικής υποδοχής έτυχε από Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, με μέσο εγγύησης μέρος από τις υφιστάμενες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πρόταση της TτΕ κρίθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ως ενδιαφέρουσα βάση συζήτησης για να επιτευχθεί ο στόχος επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) των εγχώριων τραπεζών.

Ακόμη και η «σιδηρά» κυρία του SSM, Ντ. Νουί, η οποία ολοκληρώνει τη θητεία της, εκφράστηκε θετικά για το concept της πρότασης καθώς στοχεύει στην άμβλυνση δύο ταυτόχρονα στρεβλώσεων: των υψηλών NPEs και της υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Ακόμη πιο θετική ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντιμετώπιση από την Κομισιόν, η οποία πιέζει για εμπροσθοβαρή εξυγίανση στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v