Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταξίδια Χριστουγέννων: Η Airbnb «άλωσε» και την Αράχωβα

Κίτρινα γιλέκα και Brexit επηρέασαν τις επιλογές των Ελλήνων. Πώς πέτυχαν αύξηση κρατήσεων τα γραφεία ταξιδίων. Οι προσφορές και οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Οι πληρότητες στους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Ταξίδια Χριστουγέννων: Η Airbnb «άλωσε» και την Αράχωβα

Airbnb, Brexit και… «κίτρινα γιλέκα» πρωταγωνιστούν στις κρατήσεις ταξιδιών τη φετινή εορταστική περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς καθώς φαίνεται πως καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τους προορισμούς που επέλεξαν, τελικά, να ταξιδέψουν οι Έλληνες.

H ψηφιακή πλατφόρμα κρατήσεων ιδιωτικών κατοικιών Airbnb εμφανίζεται, πλέον, να κυριαρχεί και στη «μητρόπολη» του χειμερινού τουρισμού Αράχωβα, επιβεβαιώνοντας την αλματώδη ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο Χριστουγέννων -Πρωτοχρονιάς - Φώτων θα λειτουργούν στην Αράχωβα 19 ξενοδοχειακές μονάδες, περί τις 70 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και… 370 βίλες και καταλύματα (σ.σ. ιδιωτικές κατοικίες) που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα Airbnb!

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία του Brexit και το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία φαίνεται πως επέδρασαν με διαφορετικό τρόπο στις ταξιδιωτικές επιλογές των Ελλήνων που αποφάσισαν να περάσουν τα σύνορα.

Στην περίπτωση της Βρετανίας, οι εξελίξεις που αφορούν στο Brexit φαίνεται πως επέδρασαν θετικά αφού οι κρατήσεις για το Λονδίνο εμφανίζονται να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 25% σε σύγκριση με την περυσινή εορταστική περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελληνικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) Λύσανδρο Τσιλίδη. «Φαίνεται πως οτιδήποτε εμπεριέχει τη λέξη «exit» στην Ευρώπη προκαλεί τη συμπάθεια, την αλληλεγγύη των άλλων λαών και, όπως φαίνεται, ενισχύει την τουριστική κίνηση προς τον συγκεκριμένο προορισμό» σχολίασε.

Τα «κίτρινα γιλέκα», αντίθετα, φαίνεται πως αποθάρρυναν αρκετούς Έλληνες να επιλέξουν προορισμούς της Γαλλίας (ιδιαίτερα το Παρίσι). Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FedHATTA, δεν υπήρξαν ακυρώσεις για κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά καταγράφεται πιο «χαλαρή ζήτηση» σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Οι κρατήσεις για ταξίδια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς εμφανίζουν μέση αύξηση 20%, σύμφωνα με τον Λ. Τσιλίδη. Σε αυτά τα επίπεδα εμφανίζεται να διαμορφώνεται η ζήτηση για προορισμούς όπως το Λονδίνο, η Πράγα, η Βιέννη, η Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία), η Ελβετία, το Βελιγράδι, η Πολωνία. Άνοδο έως και 30%, την ίδια στιγμή, σημειώνουν οι κρατήσεις για προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ντουμπάι και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FedHATTA, η αύξηση των κρατήσεων για ταξίδια στο εξωτερικό ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και των προσφορών που έφεραν το κόστος ενός ταξιδιού στο εξωτερικό φέτος πολύ κοντά με το αντίστοιχο σε ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς. Όπως εξήγησε, οι προσφορές ήταν αποτέλεσμα των πολύ καλών τιμών που εξασφάλισαν τα ταξιδιωτικά γραφεία από τις αεροπορικές εταιρείες,  δεσμεύοντας (μέσω προκρατήσεων) σημαντικό αριθμό θέσεων σε τακτικά δρομολόγια ή και έκτακτες πτήσεις (τσάρτερ).

Το γεγονός πως τη μεγαλύτερη άνοδο κρατήσεων καταγράφουν προορισμοί της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής αποδίδεται από παράγοντες του χώρου στην αναμενόμενη προτίμηση αρκετών Ελλήνων οι οποίοι έχουν «χορτάσει» από Ευρώπη και εμφανίζονται έτοιμοι να δοκιμάσουν νέους προορισμούς. Σημειώνουν ταυτόχρονα τον ρόλο των επιπλέον απευθείας πτήσεων που υπάρχουν από την Αθήνα προς συγκεκριμένους προορισμούς, δίνοντας περισσότερες και φθηνότερες  επιλογές στους Έλληνες ταξιδιώτες. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Μαρόκου, προς το οποίο υπάρχουν για δεύτερη χρονιά πτήσεις τσάρτερ για την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς.

Τα πακέτα εκδρομών που βρίσκει κανείς στην αγορά ξεκινούν από 270 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι και τα 1.800 ευρώ ανά άτομο. Η ενδεικτική χαμηλή τιμή των 270 ευρώ αφορά εκδρομές με πούλμαν σε κοντινούς προορισμούς εξωτερικού όπως η Βουλγαρία ενώ η «οροφή» των 1.800 ευρώ αντιστοιχεί σε μακρινά, πολυήμερα ταξίδια.

Σταθερά υψηλή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FedHATTA, διατηρείται η ζήτηση για ταξίδια προς προορισμούς που είναι ταυτισμένοι με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όπως η Λαπωνία και η Φινλανδία. Σταθερά υψηλή παραμένει η ζήτηση και για μακρινά ταξίδια στη Νότιο Αμερική, την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία αλλά και την Αυστραλία.

Υψηλές πληρότητες στους ελληνικούς προορισμούς

Σε επίπεδα 80%-90% διαμορφώνονταν οι πληρότητες στα καταλύματα των δημοφιλών ελληνικών προορισμών μία βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Άνοδο πωλήσεων 10-15% φέρονται να καταγράφουν και τα ελληνικά ξενοδοχεία για τις εκδρομές τους εντός Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FedHATTA, Λ. Τσιλίδη.

Ενδεικτικά η  εικόνα στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΡΑΧΩΒΑ: Στη θεωρούμενη ως «μητρόπολη» του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα, η πληρότητα κινείται ήδη πάνω από το 90% στα ξενοδοχεία της περιοχής. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως υπάρχουν κατά μέσο όρο 1-2 δωμάτια ελεύθερα ακόμα σε κάθε κατάλυμα. Οπότε όσοι πιστοί σπεύσατε ταχέως. Σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής Καλούσα Ναυπακτίτου, σε πιο χαμηλά επίπεδα είναι η πληρότητα στο διήμερο 26-27 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Το τριήμερο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) 28-30 Δεκεμβρίου, ωστόσο, πριν την Πρωτοχρονιά τα καταλύματα είναι ήδη σχεδόν γεμάτα. Αμέσως μετά (31 Δεκεμβρίου-1 Ιανουαρίου) οι πληρότητες κινούνται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 75%-80%. Τα δίκλινα δωμάτια σε καλά ξενοδοχεία τριών αστέρων κοστίζουν περίπου 85 ευρώ τις καθημερινές και 105 ευρώ τα σαββατοκύριακα, ενώ στα τεσσάρων αστέρων η τιμή ξεκινάει από 130-140 ευρώ. Σ’ αυτήν, όμως, συμπεριλαμβάνονται πρωινό και χρήση πισίνας και γυμναστηρίου στα ξενοδοχεία και των δύο κατηγοριών. 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ: Σε επίπεδα άνω του 80% κινούνταν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας (για τις μέρες των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων) η πληρότητα των ξενοδοχείων στα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια αλλά και τους άλλους προορισμούς της περιοχής (Τζουμέρκα, Κόνιτσα), σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστα Βλάχο. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα στα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε δωμάτιο ενώ μια αναζήτηση θα σας οδηγήσει  σε αρκετά, διαθέσιμα ακόμα, δωμάτια σε όλους τους πιο πάνω προορισμούς. Οι τιμές δίκλινου με πρωινό ξεκινούν από τα 60 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 250 ευρώ στα καλύτερα καταλύματα της περιοχής. Για executive σουίτα θα χρειαστεί να μπει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Στην περιοχή, η πληρότητα υπερβαίνει το 80%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής Κων/νο Δαφαλιά, οι τιμές στα καταλύματα παραμένουν σταθερές την τελευταία τετραετία. Τα δίκλινα ξεκινούν από 50 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 150 ευρώ.

ΠΗΛΙΟ: Για την περίοδο των Χριστουγέννων, οι πληρότητες  στο τρίγωνο Βόλος-Πορταριά-Μακρινίτσα ξεπερνούν το 80% και ο επικεφαλής των ξενοδόχων της περιοχής Γιώργος Ζαφείρης προεξοφλεί πως θα φθάσει στα όρια του 100%. Στους προορισμούς του κεντρικού και ανατολικού Πηλίου, ωστόσο, η πληρότητα στα καταλύματα κινείται στα επίπεδα του 50%-55%, αλλά ξενοδόχοι της περιοχής εκτιμούν πως θα αυξηθεί στο 80%-90%. Οι τιμές για δίκλινο με πρωινό ξεκινούν από τα 70 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 120 ευρώ ενώ παραμένουν σταθερές την τελευταία πενταετία.

Τις μέρες της Πρωτοχρονιάς, η πληρότητα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 70% σε Βόλο-Πορταριά-Μακρινίτσα και 40% στο κεντρικό και ανατολικό Πήλιο. Οι ξενοδόχοι, ωστόσο, υπολογίζουν πως θα αγγίξει το 100% στους τρεις πρώτους προορισμούς και θα ανέβει στο 75%-80% στο κεντρικό και ανατολικό Πήλιο. Για την περίοδο των Φώτων, οι πληρότητες κινούνται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα (30%-50%) αλλά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 80%.  

ΧΑΝΙΑ:  Μπορεί να μη βρίσκεται σε κάποια από τις κορυφές των βουνών της Κρήτης αλλά τα Χανιά προσελκύουν πολλούς Έλληνες την περίοδο των εορτών. Σ’ αυτό έπαιξαν ρόλο οι δύο επιπλέον απευθείας πτήσεις που συνδέουν φέτος την πόλη με τη Θεσ/νίκη και την Πάφο της Κύπρου. Κάπως έτσι, η πληρότητα στα ξενοδοχεία  της πόλης διαμορφώνεται στα επίπεδα του 60%-70%. Αυτή την περίοδο, η περιοχή…μαθητοκρατείται αφού φιλοξενεί πολλές από τις γνωστές «πενταήμερες». Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχείων της πόλης για τις γιορτές, ωστόσο, δίνουν τη δυνατότητα να βρει κανείς δωμάτια σε πολύ καλές τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v