Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με στόχο 100.000 πλειστηριασμούς στην τριετία οι τράπεζες

Σήμα για απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει απέναντι στις εποπτικές αρχές στέλνουν οι τράπεζες. Προχωρά ταυτόχρονα το σχέδιο για τον μηχανισμό τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατική εγγύηση (APS).

Με στόχο 100.000 πλειστηριασμούς στην τριετία οι τράπεζες

Αποφασισμένες να μην αποκλίνουν στο ελάχιστο από τις δεσμεύσεις όσον αφορά τους πλειστηριασμούς είναι οι διοικήσεις των τραπεζών και σύμφωνα με τα πλάνα που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), θα εκτελέσουν 100.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την τριετία 2019-2021. Το 2019 σε σχέση με το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν και πολλούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, γεγονός που ενισχύεται και από τις ριζικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.

Μείωση κατά 15 δισ. ευρώ

Το μέτρο του πλειστηριασμού έχει αναχθεί στο πλέον κρίσιμο στη μάχη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς οι ρυθμίσεις δεν αποδίδουν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τα δέοντα. Σύμφωνα με τους στόχους, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι το 35% της μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων, δηλαδή τα 18 από τα περίπου 50 δισ. ευρώ των NPEs, θα επιτευχθεί κυρίως από τους πλειστηριασμούς και σε μικρό ποσοστό από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εδώ και χρόνια επιχειρήσεων.

Οι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, αναμένεται να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο και ήδη ο όγκος τους σε μηνιαία βάση έχει ήδη ξεπεράσει τις 2.000.

Καθώς η απόφαση για την αύξηση του όγκου των πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας έχει ληφθεί, οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης απαιτούν από τις τράπεζες η έξωση του δανειολήπτη από το ακίνητο να γίνεται τουλάχιστον 2 μήνες μετά τον πλειστηριασμό, με στόχο την άμεση πώληση των ακινήτων που θα περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Εν αναμονή του APS

Κι ενώ οι πλειστηριασμοί θα βρίσκονται την επόμενη τριετία σε πρώτο πλάνο, οι τράπεζες προετοιμάζουν τα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα τιτλοποιήσουν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέσω του μηχανισμού Asset Protection Scheme (APS), το οποίο βασίζεται στην πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το εν λόγω σχέδιο, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, έχει λάβει την αρχική έγκριση της Κομισιόν και του SSM και αναμένονται εξελίξεις που θα γίνουν γνωστές τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η λειτουργία του μηχανισμού κρατικής εγγύησης των τιτλοποιήσεων να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019. Μέσω αυτού του τρόπου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν συνολικά από τις τράπεζες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων -στεγαστικών και επιχειρηματικών- ύψους από 15 έως και 20 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v