Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσβαση στον ασφαλιστικό κλάδο επιδιώκουν μικρομεσαίες κλινικές

Τι σηματοδοτεί η γενική συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου. Η προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο ανακοστολόγησης ΚΕΝ και επαφών με ασφαλιστικές εταιρείες. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι για διαφοροποίηση επιλογών και ευρεία γεωγραφική διασπορά.

Πρόσβαση στον ασφαλιστικό κλάδο επιδιώκουν μικρομεσαίες κλινικές

Το επόμενο βήμα από εκείνο της προσέγγισης των μικρομεσαίων ιδιωτικών κλινικών με τον ασφαλιστικό κλάδο (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 26 Σεπτεμβρίου 2018) θα επιχειρηθεί στις 17 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).

Ειδικότερα, ένα από τα σημαντικά θέματα της επικείμενης ετήσιας γενικής συνέλευσης θα είναι η παρουσίαση στα μέλη της Ένωσης «του ασφαλιστικού προγράμματος για τις ιδιωτικές κλινικές».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ΠΕΙΚ εκπροσωπεί τις μικρές και μεσαίες κλινικές της χώρας (οι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι ιδιωτικής Υγείας δεν μετέχουν) και τα μέλη της εδώ και χρόνια αναζητούν τρόπους πρόσβασης στο πελατολόγιο εκείνο που διαθέτει ασφαλιστικά προϊόντα υγείας.

Η πρόσβαση αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας γι’ αυτές, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί ο αριθμός των πελατών που καλύπτει τις δαπάνες υγείας «από την τσέπη του», ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες (ο δεύτερος μεγάλος πελάτης του κλάδου) συνεργάζονται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά με τους μεγάλους ομίλους της ιδιωτικής υγείας.

Κύκλοι προσκείμενοι στην ΠΕΙΚ υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική προεργασία, κοστολογώντας με βάση τα νέα δεδομένα τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ, βάση υπολογισμού για τα έσοδα των κλινικών ανάλογα με την ιατρική πράξη που εκτελούν).

Έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι σε θέση να προσφέρουν στα νοικοκυριά ένα ολοκληρωμένο πακέτο υγείας που θα περιλαμβάνει το σύνολο των δαπανών του ασθενή (όχι μόνο τα έξοδα των κλινικών αλλά και τις αμοιβές των γιατρών) και δεν θα έχει οποιαδήποτε άλλα «ψιλά γράμματα», καθώς το σύνολο του κόστους θα συμφωνείται από την πρώτη ημέρα της νοσηλείας.

Το ζητούμενο στην επικείμενη συνέλευση της ΠΕΙΚ είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιωτικές κλινικές, έτσι ώστε να μπορεί να προσφερθεί στους μελλοντικούς κατόχους ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας, ευρεία δυνατότητα επιλογών και εκτεταμένη γεωγραφική διασπορά παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από τη στιγμή που σχηματιστεί ένα επαρκές δίκτυο κλινικών, τότε θα δίδεται η δυνατότητα σε ασφαλιστικές εταιρείες είτε να προσφέρουν το συγκεκριμένο πακέτο κάλυψης στους πελάτες τους, είτε να το διαφοροποιήσουν μερικώς, προχωρώντας σε παραμετρικές αλλαγές και ενδεχομένως σε εμπλουτισμό παροχών. Κάθε ασφαλιστική εταιρεία θα μπορεί να λανσάρει με όνομα της επιλογής της το διαφοροποιημένο προϊόν που θα προσφέρει στους πελάτες της.

Βέβαια, διερευνητικές επαφές μεταξύ ΠΕΙΚ και συγκεκριμένων ασφαλιστικών εταιρειών έχουν ήδη ξεκινήσει προ μηνών, σε μια περίοδο όπου ο ασφαλιστικός κλάδος παρακολουθεί με σκεπτικισμό την τάση συγκέντρωσης των μεγάλων ομίλων της ιδιωτικής υγείας σε «λιγότερα χέρια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v