Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προσέγγιση» μικρομεσαίων κλινικών με ασφαλιστικές εταιρείες

Συζητήσεις για δημιουργία «προγραμμάτων υγείας» που θα διαθέσουν στην αγορά ασφαλιστικές εταιρείες και θα έχουν ως βάση τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών. Πού αποσκοπεί η συγκεκριμένη κίνηση.

«Προσέγγιση» μικρομεσαίων κλινικών με ασφαλιστικές εταιρείες

Σε συζητήσεις με ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκεται η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ, έχει ως μέλη της τις μεσαίες και μικρές ανά την Ελλάδα μονάδες), με στόχο να ξεκινήσει από την αρχή του επόμενου έτους τη διάθεση προγραμμάτων υγείας, τα οποία θα εξυπηρετούνται από τα μέλη της.

Στην ουσία, η ΠΕΙΚ έχει δημιουργήσει τον κορμό ενός προγράμματος που βασίζεται στα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, δηλαδή σε γενικές γραμμές τα ποσά που καταβάλει το δημόσιο για κάθε εγχείρηση) και περιλαμβάνει τόσο τα έξοδα των κλινικών, όσο και τις αμοιβές των γιατρών (το σύνολο δηλαδή της δαπάνης ενός νοσηλευόμενου ασθενούς).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στον κορμό αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα συμφωνήσουν με την ΠΕΙΚ (υπολογίζονται σε δύο ή τρεις) αναμένεται να προσθέσουν δικές τους παροχές, προκειμένου να «χτίσουν» διαφορετικά πακέτα, τα οποία θα λανσαριστούν στην αγορά με διαφοροποιημένα ονόματα και θα έχουν διαφορετικές τιμολογήσεις.

Η κίνηση αυτή στόχο έχει να αντιμετωπίσει τη μέχρι τώρα δυστοκία των μικρομεσαίων κλινικών να συνεργαστούν ενεργά με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και να διεκδικήσουν κομμάτι μιας μεγάλης αγοράς, από την οποία σήμερα απουσιάζουν.

Μέσω της ΠΕΙΚ δηλαδή, οι μικρομεσαίες κλινικές προτίθενται να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας, επωφελούμενες από ένα εκτεταμένο δίκτυο, το οποίο δεν διαθέτουν από μόνες τους. Και αυτό όταν μεγάλος αριθμός ιδιωτικών κλινικών έχει υποχρεωθεί να διακόψει τη λειτουργία του κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Αντίθετα, οι μεγάλοι όμιλοι ιδιωτικής υγείας έχουν εκμεταλλευθεί σε μεγάλο βαθμό τη συνεργασία τους με τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να αρχίσουν να ανακάμπτουν οικονομικά, μετά την επιβολή από το ελληνικό δημόσιο δυσμενέστατων διατάξεων, όπως το rebate και το claw back.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v