Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Δύο επιπλέον φορτία LNG τον Ιανουάριο

Διαβεβαιώνει η δημόσια επιχείρηση για την ασφάλεια εφοδιασμού της αγοράς. Αιφνιδιαστική απόφαση ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ, δείχνει η ΔΕΠΑ για τις δυσκολίες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας των ηλεκτροπαραγωγών. Απροετοίμαστη η δημόσια επιχείρηση, αντιτείνουν παράγοντες της αγοράς.

ΔΕΠΑ: Δύο επιπλέον φορτία LNG τον Ιανουάριο

Μέσα στον Ιανουάριο φέρνει άλλα δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της, αλλά κι εκείνες για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με μονάδες που καίνε φυσικό αέριο.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι της δημόσιας επιχείρησης, με αφορμή την κατάσταση των τελευταίων ημερών στην αγορά και τη ζήτηση φυσικού αερίου.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες εκτίναξαν την κατανάλωση του καυσίμου (ως επί το πλείστον για ηλεκτροπαραγωγή) στα επίπεδα των 300.000 Μεγαβατωρών, με το προηγούμενο ιστορικό να έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2017, στις 275.000 Μεγαβατώρες.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έκδοση απόφασης της ΡΑΕ στις 4 Ιανουαρίου, που υποχρέωνε τους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες δίχως τη δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου (ΔΕH, ΗΡΩΝ και Μυτιληναίος) να δηλώσουν έως τις 4 του ίδιου μήνα την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας συνολικής δυναμικότητας 67.000 κυβικών μέτρων διάρκειας πέντε ημερών, αιφνιδίασε τη ΔΕΠΑ.

Πλην της Μυτιληναίος, η οποία είχε φέρει στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ φορτίο LNG 150.000 κ.μ. και δήλωσε ότι τηρεί από μόνη της τα αποθέματα ασφαλείας, λένε οι πηγές, ΔEH και ΗΡΩΝ αναζήτησαν τη δημόσια επιχείρηση αερίου για να τηρήσει εκείνη τα δικά τους, με βάση τους κανονισμούς.  

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας όμως τον κακό προγραμματισμό της ΔΕΠΑ να τηρήσει αυτά τα αποθέματα. Μάλιστα για τον λόγο αυτό ζητήθηκε και δόθηκε από τη ΡΑΕ παράταση ολίγων ημερών, έως ότου η δημόσια επιχείρηση φέρει εντός της εβδομάδας νέο φορτίο LNG.  

Το αποτέλεσμα ήταν πως ενώ η ΔΕΠΑ προμήθευε κανονικά τις ανάγκες κατανάλωσης, ωστόσο δεν μπορούσε να τηρήσει αποθέματα ασφαλείας.

Κύκλοι της ΔΕΠΑ διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια εφοδιασμού, θυμίζοντας μάλιστα τόσο το αμερικανικό φορτίο LNG που έφερε στο τέλος της περασμένης χρονιάς αλλά και την περσινή της κίνηση να κρατά πλοίο ανοικτά της Ρεβυθούσας.

Ωστόσο καυτηριάζουν, αφενός, την καθυστέρηση της κατασκευής της τρίτης δεξαμενής της Ρεβυθούσας 95.000 κ.μ. (που ανέβασε τη χωρητικότητά της στις 225.000 κ.μ. από 130.000 κ.μ.) αλλά και της απόφασης της ΡΑΕ να ορίσει υψηλές ποσότητες αποθεμάτων ασφαλείας (67.000 κ.μ.). Όπως λένε παράγοντες της ΔΕΠΑ, οι 67.000 μαζί με τις 17.000 κ.μ. που τηρεί ο ΔΕΣΦΑ ως αέριο εξισορρόπησης στερούν πολύτιμο χώρο αποθήκευσης LNG. Δηλαδή από τις 225.000 μόλις οια 141.000 κ.μ. είναι διαθέσιμος χώρος για όποιον θέλει να φέρει μεγάλα φορτία άνω των 150.000 κ.μ., προκειμένου να πετύχει συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά.

Βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα των swaps για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, ωστόσο απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία.

Πάντως, οι ίδιες πηγές της ΔΕΠΑ σημειώνουν ότι τις προτάσεις τους για αυτή την κατάσταση της αγοράς θα τις υποβάλουν στη ΡΑΕ.  

Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σημειώνουν ότι οι υποχρεώσεις της τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, που γίνονται μόνο για ένα τρίμηνο τον χρόνο Δεκέμβριο - Ιανουάριο - Φεβρουάριο, είναι γνωστές από πέρυσι το καλοκαίρι. «Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε κι όλοι οι υπόχρεοι είχαν τη δυνατότητα του προγραμματισμού τους», προσθέτουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v