Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Κρίσιμη η εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να ολοκληρωθεί η επόμενη μεταμνημονιακή επιθεώρηση τόνισε στους Ελληνες υπουργούς. Υπάρχει δουλειά για τις 16 δράσεις αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Τα μηνύματα για κατώτατο μισθό και ρύθμιση χρεών σε έως 120 δόσεις.

Μοσκοβισί: Κρίσιμη η εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα

 

Κόκκινα δάνεια, αύξηση κατώτατου μισθού, νέες ρυθμίσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία αλλά και η αναγκαία μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν κερδίσει ήδη τις κορυφαίες θέσεις στην ατζέντα των θεσμών κατά την επικείμενη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Τα «δύσκολα» του δεύτερου γύρου ενισχυμένης εποπτείας ο οποίος ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί με ομάδα υπουργών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τη συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Σταθάκη.

Είμαστε σε καλό δρόμο είπε ο επίτροπος σημειώνοντας όμως ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει συνδέοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αποστολής εποπτείας με την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 750 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων τον Μάρτιο. «Υπάρχει ακόμα δουλειά η οποία πρέπει να γίνει, είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία» είπε προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας» και «είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP’s –ANFA’s των 750 εκατ. ευρώ , θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου».

Στα καυτά θέματα της ατζέντας βρέθηκαν η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση των κόκκινων δανείων. Ο Π. Μοσκοβισί εμφανίστηκε υπέρ των μισθολογικών αυξήσεων αλλά με «ενδεδειγμένο τρόπο».
Συζητήσαμε τα πάντα και για τα κόκκινα δάνεια και για τον κατώτατο μισθό , είπε ο επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσθέτοντας με νόημα πως «πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».

Ερωτηθείσα σχετικά λίγο αργότερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά υποστηρίζει όμως «|ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντα υπόψη και την ανεργία».

Η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε κατά δήλωσή της για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5%-10% «την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη». Απαντώντας σε σχόλιο κατά τη συζήτηση με δημοσιογράφους, για περιορισμένη αύξηση της παραγωγικότητας η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, από το 1995 οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.

Ένα ακόμα ζήτημα που συνδέεται με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αφορά στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας «είμαστε κάτω από 40.000 για τις κύριες, κάτω από 40.000 για τις επικουρικές και κάτω από 16.000 για τα εφάπαξ και υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους».

Στο θέμα των συντάξεων, ο Πιέρ Μοσκοβισί νωρίτερα είχε επαναλάβει ότι «ήταν μια σωστή απόφαση η μη περικοπή των συντάξεων δεδομένου ότι δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε αναγκαίες (σ.σ οι περικοπές). Το πλεόνασμα άνω του 3,5% μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές.»

Τέλος, σε διευκρινιστική ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας αναφορικά με την επικείμενη νέα ρύθμιση οφειλών, η Έφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες. Θα τεθεί μια διαχωριστική γραμμή οφειλών στις 31-12-2016 και για τις προηγούμενες οφειλές θα υπάρξει επανυπολογισμός με «κούρεμα». Στη ρύθμιση όμως θα μπορούν να ενταχθούν (σε δόσεις) και χρέη εως 31-12-2017 , χωρίς επανυπολογισμό. Στη νέα ρύθμιση δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων.

Τέλος, ο Γ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές όταν αποφασίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v