Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την επόμενη εβδομάδα οι υπογραφές για κατώτατο μισθό

Ενημέρωσε τους θεσμούς η Εφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνη με την κίνηση η Κομισιόν, ζητώντας προσεκτικές κινήσεις. Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τους δανειστές. Οι αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων.

Την επόμενη εβδομάδα οι υπογραφές για κατώτατο μισθό

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια.

Όπως σημείωναν μάλιστα πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και η πορεία υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η πρόοδος της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η κα Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών, που φαίνεται πως προβληματίζονται έντονα για το θέμα, για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015. 

Οι αντιδράσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χθες ότι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ισχύει ως έχει και η τελική υπουργική απόφαση θα έχει υπογραφεί έως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε οι αυξήσεις να ισχύουν για όλους από την 1η Φεβρουαρίου. Σημείωναν μάλιστα ότι κατά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση θα γίνει απλή ενημέρωση, καθώς δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη, η Κομισιόν έχει ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό από τον Σεπτέμβριο, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, εκφράζοντας βέβαια επιφυλάξεις ως προς τη σχέση που πρέπει να έχει με την παραγωγικότητα της εργασίας.

Εντονότερες φαίνεται πως είναι οι επιφυλάξεις που εκφράζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, όπως φαίνεται στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος χθες, μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, που επέφεραν οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών, είναι αναγκαία προκειμένου να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και στην προσέλκυση επενδύσεων. Συνεπώς, η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει στο δελτίο ότι είναι σημαντικό να κρατηθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (της διαφοράς, δηλαδή, των ονομαστικών μισθών και της πραγματικής παραγωγικότητας της εργασίας) υπό έλεγχο. Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Πορτογαλία, υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των αμοιβών παρά την πτώση της παραγωγικότητας προοιωνίζεται απώλεια ανταγωνιστικότητας και κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Υπογραμμίζει μάλιστα με σημασία πως οι συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από το Μνημόνιο το 2015 (+20% περίπου) έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μέσων αμοιβών (+6,5%), αλλά και προκαλέσει σημαντική απώλεια ανταγωνιστικότητας (-5,6%).

Σε διαφορετικό μήκος κύματος είναι η ΕΣΕΕ, που επίσης συναντήθηκε χθες με τους θεσμούς. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων τόνισαν για μια ακόμη φορά τη θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση στην κατανάλωση, επαναλαμβάνοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ σταδιακά ως το 2022. Παράλληλα βέβαια, επεσήμαναν το υψηλότατο μη μισθολογικό κόστος, ζητώντας μείωση της επιβάρυνσης από το καταστροφικό μείγμα υψηλών φόρων και εισφορών.

Αλλαγή του μείγματος της εφαρμοζόμενης πολιτικής ζήτησε -σύμφωνα με πληροφορίες- η ηγεσία της ΓΣΕΕ από τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη μεταξύ τους συνάντηση. Αναφερόμενοι στο θέμα του κατώτατου μισθού, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι η όποια αύξηση θα εξαλειφθεί από την αυξημένη φορολόγηση και ζήτησαν την άμεση επαναφορά των κατώτατων αποδοχών στα 751 ευρώ, με παράλληλη αποκατάσταση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν γι’ αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v