Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Η Ελλάδα αποκτά μακροχρόνιο εθνικό σχεδιασμό

Τι είπε ο υπουργός στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Σταθάκης: Η Ελλάδα αποκτά μακροχρόνιο εθνικό σχεδιασμό

«Η Ελλάδα αποκτά μακροχρόνιο εθνικό σχεδιασμό με χρονικό ορίζοντα το 2030», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Όπως σημείωσε ο Υπουργός, το σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και περνά στη Βουλή, προκειμένου «σε κλίμα δημιουργικής συζήτησης και συναινέσεων να προχωρήσει η κατάθεση του σχεδίου στην Κομισιόν στα τέλη του μήνα».

Αντικείμενο του σχεδίου, στο οποίο περιγράφεται πλαίσιο για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της - ο οδηγός για ένα καθαρό μονοπάτι μετάβασης προς το «πράσινο» μέλλον.

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου αναφέρεται στη ριζική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος, τόσο ποσοτικά όσο και ποιητικά, προβλέποντας:

· Μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση τουλάχιστον στο 32%.
· Επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική κατανάλωση τουλάχιστον κατά 32,5%.
· Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 16% για τους τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.

Αναφερόμενος ειδικά στη σταδιακή μείωση του μεριδίου του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε τη ΝΔ για δημαγωγία και έλλειψη σαφούς θέσης: «Τι ακριβώς προτείνει η ΝΔ που να είναι συμβατό με τους στόχους της Ευρώπης; Δεν χρειάζεται και στους λιγνίτες να δημαγωγήσετε χωρίς κανένα λόγο, τη στιγμή που είναι όλα σαφή και εγγυημένα. Δηλαδή μεγιστοποιήσαμε ουσιαστικά την εν δυνάμει λιγνιτική παραγωγή παίρνοντας υπόψη όλους τους περιβαλλοντικούς και άλλους στόχους που είμαστε υποχρεωμένοι. Αν έχετε κάτι άλλο που να χωράει ή να διαφοροποιεί το σχεδιασμό ευχαρίστως να το ακούσουμε, όμως συγκεκριμένα και χωρίς να καταφεύγουμε σε τέτοιου τύπου συζητήσεις».

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εγκατάλειψης της παραγωγής ηλεκτρισμού με πετρέλαιο και της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας: «Η πολιτική μας είναι πολύ επιθετική, είναι υπέρ των διασυνδέσεων και του εφοδιασμού των νησιών από το ηπειρωτικό δίκτυο», ανέφερε και παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που ολοκληρώθηκαν και όσες είναι σε εξέλιξη για Κυκλάδες και Κρήτη.

Ειδικά για τη διασύνδεση της τελευταίας με την Αττική, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι προχωρά «σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και την ολοκλήρωση των διαδοχικών σταδίων, με φορέα την ΑΡΙΑΔΝΗ», η οποία «θα προκηρύξει τον διαγωνισμό τον επόμενο Μάρτη και ήδη ολοκληρώνεται ο κύκλος των προϋποθέσεων για να γίνει η προκήρυξη αυτή». Για τα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν ο Υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της ΕΕ για τα ενεργειακά νησιά. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις για τρία νησιά μη διασυνδεδεμένα».

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των βασικών πυλώνων του ΕΣΕΚ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε τον δεύτερο πυλώνα, που αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις προδιαγραφές για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας. Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για τον «πολύ φιλόδοξο στόχο» της κατά 1,5% βελτίωσης ετησίως στην εξοικονόμηση ενέργειας για το σύνολο των δραστηριοτήτων της οικονομίας (βιομηχανία, τουρισμός, υπηρεσίες, κτίρια, μεταφορές).

Ως προς τον τρίτο πυλώνα, που αναφέρεται στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ο Υπουργός σημείωσε ότι «επιτυγχάνεται η υπερκάλυψη των στόχων».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι το ΕΣΕΚ αφορά και στην ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας, ενώ τόνισε την έμφαση που δίνεται στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών πολιτικών αλλά και επιπρόσθετα μέτρα διασφάλισης της πρόσβασης όλων των πολιτών, και ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στο ενεργειακό αγαθό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v