Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τελικό στάδιο η επέκταση της σύμβασης του "Ελ. Βενιζέλος"

Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" μέχρι το 2046. Στα 1,1 δισ. ευρώ, συν ΦΠΑ, το τελικό τίμημα. Ανοίγει ο δρόμος για πώληση του 30% της ΔΑΑ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο τελικό στάδιο η επέκταση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος

Εντός των προσεχών ημερών κατατίθεται στη Βουλή η σύμβαση για την 20ετή επέκταση της παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) εξουσιοδότησε, με απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ώστε να υπογράψει τη σύμβαση επέκτασης και να την προωθήσει προς κύρωση στη Βουλή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών που ελέγχει.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει πως η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα καταβάλλει περίπου 1,1 δισ. ευρώ (συν ΦΠΑ) ώστε να διατηρήσει τη διαχείριση μέχρι το 2046. Όπως είναι γνωστό χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ακυρωθεί η πρώτη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την ΔΑΑ η οποία προέβλεπε την 20ετή παράταση της σύμβασης με το μισό τίμημα!

Όπως αναφέρονταν και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν, «η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η αρχική αξία της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης που προτάθηκε από τη ΔΑΑ, ύψους 484 εκατ. ευρώ, βασιζόταν σε οικονομικές και επιχειρηματικές παραμέτρους οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τις συνθήκες της αγοράς. Δεδομένου ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα είχε αποδεχθεί μια τέτοια προσφορά, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης υπό αυτούς τους όρους θα συνιστούσε κρατική ενίσχυση».

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το ΤΑΙΠΕΔ και οι βασικοί μέτοχοι της ΔΑΑ συμφώνησαν σε σχεδόν διπλασιασμό του τιμήματος ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v