Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρότερα πορτοφόλια τόνωσαν τα έσοδα των ξενοδοχείων

Στα παραθεριστικά (εποχικά) ξενοδοχεία, η μεγαλύτερη αύξηση εσόδων το 2018. Σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, 7 στα 10 νέα ξενοδοχεία πέντε αστέρων που λειτούργησαν την τελευταία δεκαετία. Πώς αποτυπώνουν την εικόνα στοιχεία της GBR Consulting.

Μικρότερα πορτοφόλια τόνωσαν τα έσοδα των ξενοδοχείων

Με νέα αύξηση εσόδων ολοκλήρωσαν το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και, τελικά, το σύνολο της χρονιάς τα ελληνικά ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιβεβαιώνεται το γεγονός πως οι ξένοι που ήρθαν στην Ελλάδα τη χρονιά που έφυγε, ξόδεψαν λιγότερα από το 2017 σε αρκετές περιοχές, καθώς η αύξηση του αριθμού ξένων επισκεπτών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με την άνοδο εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της GBR Consulting, η οποία εξειδικεύεται στην παρακολούθηση των μεγεθών της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς και δημοσιοποιεί σχετικά στοιχεία ανά τρίμηνο.

Σύμφωνα με την GBR, στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 τα ξενοδοχεία της Αθήνας πέτυχαν να αυξήσουν τα έσοδά τους ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά 7,2%. Ποσοστό, ωστόσο, που υπολείπεται σημαντικά της ανόδου 20,4% που σημείωσαν στο ίδιο διάστημα οι διεθνείς αφίξεις επισκεπτών στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, σημαίνει πρακτικά πως τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας αύξησαν τα έσοδά τους κυρίως επειδή βελτίωσαν την πληρότητά τους (φιλοξένησαν περισσότερο κόσμο) και όχι επειδή οι πελάτες τους ξόδεψαν περισσότερα για κάθε διανυκτέρευση. Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν τα στοιχεία ως επιβεβαίωση της αυξανόμενης… διαρροής πελατών προς ιδιωτικές κατοικίες που νοικιάζονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Airbnb.

Κάτι αντίστοιχο, αλλά σε υπερθετικό βαθμό, φαίνεται πως συνέβη με τα ξενοδοχεία της Θεσ/νίκης, τα οποία αύξησαν μόλις 1,7% τα έσοδά τους (RevPAR) στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 έναντι του 2017 παρά το γεγονός πως στο ίδιο διάστημα οι επισκέπτες από το εξωτερικό κατέγραφαν μεγάλη αύξηση 23,7%.

Διαμετρικά αντίθετα με της Θεσ/νίκης ήταν τα μεγέθη των ξενοδοχείων στην υπόλοιπη χώρα καθώς σημείωσαν μικρή άνοδο επισκεπτών 3,3% αλλά διπλάσια άνοδο εσόδων (6,9%), προσεγγίζοντας τα επίπεδα αύξησης εσόδων των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Με τον συνυπολογισμό των επιδόσεων του τελευταίου τριμήνου του 2018, προκύπτει πως στο σύνολό της η χρονιά ήταν περισσότερο αποδοτική για τα ξενοδοχεία εκτός Αττικής και Θεσ/νίκης, παρά το γεγονός πως σε όλη τη χώρα, η αύξηση εσόδων των ξενοδοχείων ξεπέρασε το 6%.

Μεγάλοι κερδισμένοι ήταν, λοιπόν, τα ξενοδοχεία εκτός δύο μεγάλων πόλεων, καθώς εμφανίζονται να προσέλκυσαν το σύνολο των ξένων επισκεπτών που ήταν σημαντικά περισσότεροι σε σχέση με το 2017. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ξένοι επισκέπτες αυξήθηκαν 10,4% στις περιοχές εκτός Αθήνας, Θεσ/νίκης (στις παραθεριστικές περιοχές δηλαδή) στο σύνολο της χρονιάς και τα έσοδα των ξενοδοχείων κατέγραψαν άνοδο 10,1%.

Ακολούθησαν σε απόδοση τα ξενοδοχεία της Αθήνας, τα οποία εμφανίζονται να κατέγραψαν το 2018 αύξηση εσόδων (RevPAR) 10%, που αντιστοιχεί στο μισό της αύξησης που κατέγραψαν οι ξένοι επισκέπτες στην πρωτεύουσα (+19,4%)

Αντίστοιχη με των αθηναϊκών ήταν η επίδοση των ξενοδοχείων της Θεσ/νίκης καθώς κατέγραψαν αύξηση εσόδων 6,1% ενώ στο σύνολο της χρονιάς οι αφίξεις ξένων επισκεπτών σημείωσαν διπλάσια αύξηση (12,3%).

Τα στοιχεία της GBR Consulting, ταυτόχρονα, αποτυπώνουν το γεγονός πως αντί να αμβλύνεται, ενισχύεται περαιτέρω ο υδροκεφαλισμός των δύο κύριων τουριστικών περιοχών της χώρας (Νότιο Αιγαίο και Κρήτη).

Η διαπίστωση προκύπτει από το γεγονός πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR, από τα 270 νέα ξενοδοχεία πέντε αστέρων που λειτούργησαν την περίοδο 2009-2018, 127 βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και 51 στην Κρήτη, αντιπροσωπεύοντας το 66% του συνόλου των νέων μονάδων πολυτελείας που λειτούργησαν στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Η υπερσυγκέντρωση ξενοδοχείων σε ελάχιστες περιοχές αποτυπώνεται στο γεγονός πως το Νότιο Αιγαίο διαθέτει το 21% των ξενοδοχείων και 26% των δωματίων της χώρας, ενώ η Κρήτη φιλοξενεί το 16% των ξενοδοχείων και το 22% των δωματίων όλης της χώρας. Στις δύο περιοχές, δηλαδή, λειτουργούν 4 στα 10 ξενοδοχεία (37%) και τα μισά δωμάτια (48%) που διαθέτει συνολικά η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v