Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Μισθοί €711-771 για όλους τους εργαζόμενους

Νέοι μισθοί για περίπου 20.000-25.000 εργαζόμενους. Τι προβλέπει η νέα κλαδική σύμβαση των δύο μερών. Πώς θα διασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή της. Άνοιξαν και οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία που λειτουργούν εποχικά.

Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Μισθοί €711-771 για όλους τους εργαζόμενους

Νέα κλαδική σύμβαση, με μισθούς από 711 έως 771 ευρώ, ισχύει για τους περίπου 20.000 με 25.000 εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ανά την Ελλάδα. Την υπέγραψαν χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Οι δύο πλευρές εκτιμούν πως η νέα σύμβαση είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη σύμβαση που υπογράφουν απευθείας οι δύο πλευρές, καθώς η προηγούμενη ήταν προϊόν Μεσολάβησης και Απόφαση Διαιτησίας από τον ΟΜΕΔ.

Με την υπογραφή της νέας σύμβασης, οι δύο πλευρές, αφενός, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα συλλογικών ρυθμίσεων στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων, αφετέρου, περιορίζουν τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών θα καταθέσουν στο υπουργείο Εργασίας το μητρώο των μελών τους, προκειμένου η νέα σύμβαση να καταστεί υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

Η διάρκεια της νέας κλαδικής σύμβασης είναι έως το τέλος του 2019 και προβλέπονται οι μισθοί της διαιτητικής απόφασης του Σεπτεμβρίου 2018. Δεν προβλέπονται δηλαδή αυξήσεις. Απλώς θα ισχύουν όσα προέβλεπε και η απόφαση του ΟΜΕΔ, που είχε υπογραφεί το περασμένο φθινόπωρο. Οι μισθοί, οι οποίοι όμως θα πρέπει να ισχύουν για όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο, ξεκινούν από 711 ευρώ για το προσωπικό Δ’ κατηγορίας (καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων, λαντζέρηδες κ.λπ.) και φθάνουν έως 771 ευρώ για το προσωπικό σε ειδικότητες, όπως υπάλληλοι υποδοχής και μάγειρες (Α’ κατηγορία).

Σημειώνεται πως σήμερα οι μισθωτοί στα ενοικιαζόμενα εργάζονται κατά βάση με τον κατώτατο μισθό. Πλέον, όπως προβλέπεται στη νέα σύμβαση, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μια σειρά από επιδόματα όπως προϋπηρεσίας, οικογενειακών βαρών, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης ή επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες που προβλέπεται.

Και επιδότηση από τον ΟΑΕΔ

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2018-2019. Το πρόγραμμα. που θα παραμείνει ανοικτό έως τη Δευτέρα 15 Απριλίου. έχει ως στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας από την 1η Νοεμβρίου 2018 έως την 28η Φεβρουαρίου.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι κάθε μορφής ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α) λειτουργούν εκτός της Διοικητικής Περιφέρειας Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων) και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης

Β) έχουν άδεια λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. σε ισχύ

Γ) είναι εποχικές, είχαν διακόψει τη συνεχόμενη λειτουργία τους τουλάχιστον για δύο έτη, κατά την προηγούμενη πενταετία (2013-2017), και συγκεκριμένα, τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου μέχρι 28η Φεβρουαρίου. 

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Νοεμβρίου 2017 και μετά, δεν επιχορηγούνται. Ωφελούμενοι είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2018.

Προσοχή: Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή ξενοδοχοϋπαλλήλων στο πρόγραμμα, οι οποίοι πριν την 1η Νοεμβρίου 2017 είχαν συνεχόμενη δωδεκάμηνη απασχόληση στην ίδια ή/και σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση. Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή ξενοδοχοϋπαλλήλων στο πρόγραμμα, οι οποίοι δεν απασχολούνταν κατά την 31-10-2018.

*Η συλλογική σύμβαση εργασίας για εργαζομένους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη, Συνοδευτικό Υλικό".

Ρούλα Σαλούρου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v