Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάβει η μάχη Λεμπέντεφ-ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό προς την πΓΔΜ

Άδειες στη Windows International του Ρώσου μεγιστάνα αλλά και στον Διαχειριστή έδωσε η ΡΑΕ, για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Market test ζητά η Αρχή από τον ΔΕΣΦΑ.

Ανάβει η μάχη Λεμπέντεφ-ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό προς την πΓΔΜ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε και τις δύο αιτήσεις των εταιρειών που διεκδικούσαν την κατασκευή του διαασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας - Σκοπίων. Και στη Windows International Hellas, συμφερόντων του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Λεονίντ Λεμπέντεφ (φωτ. εξωτερικά), και στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, που πρόσφατα πέρασε κατά πλειοψηφία στην κοινοπραξία των Ευρωπαίων Διαχειριστών Snam, Enagas και Fluxys.

Όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, η ΡΑΕ από τον περασμένο Δεκέμβριο άναψε πράσινο φως και στις δύο αιτήσεις των διεκδικητών του έργου. Η εταιρεία συμφερόντων Λεμπέντεφ έχει αιτηθεί από τον Μάρτιο του 2017 την άδεια για την κατασκευή του αγωγού ως Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου, ενώ αργότερα και ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε άδεια ως έργο ΕΣΦΑ.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί με την απόφασή της τον ΔΕΣΦΑ να προχωρήσει και σε market test για τη διαπίστωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αυτό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι χρήστες του ΕΣΦΑ από το κόστος του έργου.

Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή ακόμη δεν έχει εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες προφανώς βρίσκονται στη φάση της καθαρογραφής.

Ο αγωγός είναι μήκους 50 χλμ. επί ελληνικού εδάφους και η αρχική εκτίμηση για τη δυναμικότητά του είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία φτάνοντας μέχρι τη Γευγελή. Οι δύο εταιρείες Windows International Hellas και ΔΕΣΦΑ είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να ακυρώσει ο ένας το επενδυτικό σχέδιο του άλλου, για την ακρίβεια ο ένας την αίτηση του άλλου στη ΡΑΕ.

Η πλευρά Λεμπέντεφ, όπως ακούγεται στην αγορά, σκοπεύει να κατασκευάσει τον αγωγό με κεφάλαια από αμερικανικό fund, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί και συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, για την υλοποίηση του έργου.

Η μητρική της Windows International Hellas (Windows International) έχει συμμετοχές σε ενεργειακές εταιρείες του κ. Λεμπέντεφ. Η βασική εξ αυτών είναι η Sintez, εταιρεία holding, που ιδρύθηκε το 1987 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο real estate. Έχει ήδη απλωθεί σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία, ενώ απασχολεί 10.000 εργαζόμενους.

Μία εμβληματική για τη Sintez επιχείρηση είναι η Negusneft, η οποία και είχε υποβάλει το 2013 την προσφορά του 1,9 δισ. ευρώ, διεκδικώντας τον τότε όμιλο ΔΕΣΦΑ - ΔΕΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη ρωσική ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρεία και η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία που κάνει έρευνες και εκμετάλλευση πετρελαίου στη Ρωσική Αρκτική.

Η Sintez απέκτησε επίσης το σύμπλεγμα "TGK 2", που αποτελείται από 16 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Καταναλώνει ετησίως 2 δισ. κυβικά μέτρα και απασχολεί 5.000 εργαζόμενους.

Ήδη στα Σκόπια η ρωσική Sintez έχει κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ρεύματος φυσικού αερίου ισχύος 220MW, ενώ έχει συνάψει και συμφωνία με την κρατική εταιρεία θέρμανσης.

Πηγές θέλουν την εταιρεία να επιδιώκει και την κατασκευή κι άλλης μονάδας παραγωγής ρεύματος, ενώ δραστηριοποιείται και στη Βουλγαρία στην εμπορία ρεύματος και πετρελαιοειδών προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v