Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση για τη μεταφορά διαθεσίμων από δήμους-περιφέρειες στην ΤτΕ

Η απόφαση για τη μετάθεση της ισχύoς της, τον προσεχή Ιούνιο, ελήφθη κατά τη χθεσινοβραδινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των δύο θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Παράταση για τη μεταφορά διαθεσίμων από δήμους-περιφέρειες στην ΤτΕ

Την ικανοποίησή τους για την παράταση της έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, εξέφρασαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Η απόφαση για τη μετάθεση της ισχύoς της, τον προσεχή Ιούνιο, ελήφθη κατά τη χθεσινοβραδινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή και των δύο θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, τον Ιούνιο, θα καθοριστούν από κοινού οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα την αφορούν. Στη σύσκεψη, διάρκειας 2,5 ωρών, μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτ.), οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και Δημοσιονομικής Πολιτικής Κώστας Σπηλιωτόπουλος, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας και οι ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι η μετάθεση της εφαρμογής αποτελεί «μια νίκη της αυτοδιοίκησης, η οποία έδειξε ότι όταν υπάρχει συνεννόηση και διάλογος με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, τότε μπορεί να προκύψει κάτι θετικό. Αυτός ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που μας απασχολούν. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα καλό δείγμα και αποδεικνύει ότι όταν γίνεται συζήτηση και διάλογος, αυτό μπορεί να είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε ότι «ως Περιφέρειες θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα και, ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπουργείων, στο τέλος του 2018 από συνολικά διαθέσιμα 1 δισ. 62 εκατ. ευρώ, οι Περιφέρειες είχαν τοποθετήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 455 εκατομμύρια ευρώ. Αρα, οι Περιφέρειες έχουν από μόνες τους αίσθηση του καθήκοντος κι έχουν κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουν για να βοηθήσουν την πατρίδα μας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η χώρα θέλει να δείξει ότι έχει ταμειακά διαθέσιμα για να βγει στις αγορές πιο δυνατή και να έχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Εμείς στις Περιφέρειες θέλουμε απρόσκοπτα να κάνουμε τη δουλειά μας, να εκτελούμε τον προϋπολογισμό μας, να πληρώνουμε τα έργα και όλες τις υποχρεώσεις και να είμαστε έτοιμοι σε έκτακτες καταστάσεις για να μην έχουμε προβλήματα. Και φυσικά να μην έχουμε επιτροπεία και εποπτεία στη διαχείριση των οικονομικών μας θεμάτων και του προϋπολογισμού μας. Έχουμε βρει βηματισμό συνεργασίας και πιστεύω ότι θα φθάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να μη φορτώνουμε συνεχώς βαρίδια στο σύστημα λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v