Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: «Λειψανδρία» στην ΑΑΔΕ λόγω χαμηλών μισθών!

Κόσμος φεύγει από την ΑΑΔΕ, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, ωστόσο λίγοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, παρότι έχουν τα προσόντα, λόγω του προσφερόμενου πακέτου αποδοχών. Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

BBG: «Λειψανδρία» στην ΑΑΔΕ λόγω χαμηλών μισθών!

Προ κρίσεως η Ελλάδα θεωρούνταν «παράδεισος» φοροδιαφυγής, ωστόσο τώρα το πρόβλημα της χώρας είναι άλλο: δεν μπορεί να βρει αρκετούς φοροεισπράκτορες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων πως το προσωπικό της ΑΑΔΕ μειώθηκε το 2018, με αποτέλεσμα ο αριθμός του προσωπικού να είναι τουλάχιστον 4% λιγότερος από τον στόχο των 12.000.

Το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως τα άτομα που έχουν τα προσόντα απορρίπτουν τις θέσεις εργασίας στην ΑΑΔΕ, ενδεχομένως λόγω του προσφερόμενου πακέτου αποδοχών.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της χαρακτηρίζει «απαραίτητη για την προσέλκυση προσωπικού υψηλών προσόντων» την ύπαρξη αμοιβών και βαθμολόγησης ειδικά προσαρμοσμένων για την ΑΑΔΕ . «Οι λόγοι για τις ελλείψεις περιλαμβάνουν τις καθυστερήσεις στη συνεχιζόμενη πρόσληψη φορολογικών/τελωνειακών υπαλλήλων και τις υψηλότερες του αναμενόμενου εξόδους (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης), αλλά και το σχετικά υψηλό ποσοστό απόρριψης προσφορών που έγιναν από την ΑΑΔΕ προς τους επιτυχόντες υποψήφιους».

Αν η ΑΑΔΕ δεν επιταχύνει τις προσλήψεις, οι ελλείψεις μπορεί να αυξηθούν φέτος, καθώς ο στόχος για τον αριθμό του προσωπικού  αυξάνεται στις 12.500 άτομα. Η Ελλάδα έχει ήδη μείνει πίσω στον αριθμό των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει, προκειμένου να πάρει την ελάφρυνση χρέους της, σημειώνει το Bloomberg.

Παρά την υποστελέχωση, πάντως, η ΑΑΔΕ έπιασε εννέα από τους 11 στόχους της πέρυσι, από μόλις 4 το 2014, μεταξύ των οποίων και η σημαντική αύξηση της είσπραξης εκτιμώμενων φόρων και προστίμων που είχαν επιβληθεί σε εύπορους μετά από ελέγχους.

Ίσως έτσι εξηγείται γιατί η Ελλάδα πιθανότατα υπερέβη τους στόχους της για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο το 2018, καταλήγει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v