Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το επενδυτικό τοπίο ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες

Μετά από ένα δυσμενές 2018, το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τις επενδυτικές αποδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Τα στοιχεία και οι εξελίξεις για τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας.

Το επενδυτικό τοπίο ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες

Με… χαμόγελα έχουν υποδεχτεί το 2019 οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν την περυσινή χρονιά, το πρώτο φετινό δίμηνο έχει ξεκινήσει με θετικό τρόπο για την πορεία των επενδύσεών τους.

Τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών επηρεάζονται τόσο από τα λειτουργικά τους κέρδη, όσο και από την πορεία της απόδοσης του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου από έτος σε έτος.

Από το 2013 και μετά -με αποκορύφωμα μάλιστα το 2017- οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέγραφαν σε γενικές γραμμές υψηλά κέρδη τόσο από τη λειτουργική τους δραστηριότητα, όσο και από τις επενδυτικές τους τοποθετήσεις (αυξάνονταν οι τιμές τόσο των τίτλων του εξωτερικού, όσο και των ελληνικών κρατικών ομολόγων).

Αντίθετα, την προηγούμενη χρονιά η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών υποχρεώθηκε σε ζημίες από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, με αποτέλεσμα να σημειώσει (πράγμα που αναμένεται να αποτυπωθεί επισήμως κατά τους επόμενους μήνες) μειωμένα συνολικά κέρδη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2017.

«Το 2017 περίπου τα μισά μας κέρδη προήλθαν από την άνοδο των επενδύσεών μας. Πέρυσι ωστόσο, όχι μόνο τα επενδυτικά αυτά κέρδη δεν επαναλήφθηκαν, αλλά γύρισαν και σε αρνητικό έδαφος» δήλωσε πρόεδρος ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ και ο αντιπρόεδρος άλλου ασφαλιστικού Ομίλου σημείωσε: «Τα περυσινά μας επενδυτικά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα, λόγω και του πολύ συντηρητικού χαρτοφυλακίου που διαθέτουμε. Περίπου το ένα τρίτο αυτού είναι τοποθετημένο σε προϊόντα που σήμερα αποφέρουν αρνητικά επιτόκια».

Οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου υπολογίζονται γύρω στα 14,5 δισ. ευρώ (πρόκειται για τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στην Ελλάδα) με μέση διάρκεια που υπερβαίνει τα επτά έτη. Είναι επιμερισμένες σε διάφορες εναλλακτικές τοποθετήσεις (ομόλογα, μετοχές, καταθέσεις, ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπές κατηγορίες επενδύσεων) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου -λόγω και του αυξημένου κινδύνου της χώρας τουλάχιστον κατά την περίοδο 2012-2017- έχουν τοποθετημένο το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεών τους σε τίτλους του εξωτερικού, ενώ δεν λείπουν και εκείνες που διατήρησαν το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων τους σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία και κυρίως σε κρατικά ομόλογα. Πάντως, μετά την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, το ποσοστό των εγχώριων επενδύσεων αυξήθηκε υποχρεωτικά, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου για το πόσο πολύ θα μπορούσε να συμβάλλει ο κλάδος στη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που αυξηθεί η ετήσια παραγωγή και μειωθεί ο κίνδυνος της χώρας (μεγάλο τμήμα των τοποθετήσεων στο εξωτερικό θα μετατραπούν σε ελληνικούς τίτλους).

«Αν αναπτυχθεί ο κλάδος και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην εγχώρια οικονομία, φανταστείτε πόσο περισσότερα κεφάλαια θα μπορούσαν να επενδυθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το 2019 είναι ενωρίς να γίνουν προβλέψεις σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι επενδυτικές αποδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ωστόσο το πρώτο φετινό δίμηνο φαίνεται πως ξεκίνησε… με το δεξί.

Η απόδοση (yield) για παράδειγμα των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων (πορεία απόδοσης αντίστροφη με αυτή της τρέχουσας τιμής) έχει αποκλιμακωθεί σήμερα μεταξύ του 3,6% και του 3,7%, όταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς κυμαίνονταν γύρω στο 4,5%.

Αύξηση τιμών έχουμε και στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού δημοσίου να βρίσκεται σήμερα κοντά στο 0,16%, όταν στις 31/12/2018 είχε διαμορφωθεί σε 0,246%.

Επίσης, τα ξένα χρηματιστήρια καταγράφουν μια μέση άνοδο γύρω στο 10%, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κυμαίνεται πάνω από τις 700 μονάδες, όταν στις 31/12/2018 βρισκόταν στις 613,3 (πάνω από 14%).

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέλλον και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως το θετικό επενδυτικό περιβάλλον θα συνεχιστεί και κατά τους επόμενους δέκα μήνες της χρονιάς. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι πως από επενδυτικής άποψης, το 2019 ξεκίνησε ευχάριστα για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v