Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητοποίηση Μαξίμου για την πρώτη κατοικία

Ο πρωθυπουργός «πήρε πάνω του» το θέμα. Αποφασισμένη η κυβέρνηση να φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή άμεσα. Σκέψεις ακόμα και για μονομερή κίνηση, αλλά «στόχος είναι να βρεθεί λύση». Υπό συζήτηση οι εκπτώσεις στα επιχειρηματικά δάνεια, «δεν κάνουμε πίσω στα φυσικά πρόσωπα».

Κινητοποίηση Μαξίμου για την πρώτη κατοικία

Αποφασισμένη να κλείσει άμεσα την εκκρεμότητα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κόκκινα δάνεια δηλώνει η κυβέρνηση, παρότι από τις καθημερινές, πλέον, τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς δεν βγαίνει λευκός καπνός.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε ήδη «μπροστά», συγκαλώντας (επίσης καθημερινά) συσκέψεις στο Μαξίμου, προκειμένου να εξετασθούν μία προς μία οι παράμετροι που απορρίπτονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό τον χαρακτήρα είχε η προχθεσινή σύσκεψη με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκο, σε μία επιπλέον προσπάθεια να «ομογενοποιηθούν» οι επιμέρους υπουργικές προτάσεις -κυρίως ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Μπορεί να είναι μονομερής η απόφαση;

Στόχος παραμένει η εξεύρεση λύσης. Ιδανικά, πριν από το EuroWorking Group τη Δευτέρα, ώστε «να πάμε καθαρά» στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Στην «απίθανη» ωστόσο περίπτωση που η Φρανκφούρτη δεν λύσει το χειρόφρενο, το κυβερνητικό επιτελείο «θα σκεφτεί» το ενδεχόμενο ακόμα και μονομερούς απόφασης, όπως άφησε να εννοηθεί χθες κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει (και) στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Άλλα στελέχη της κυβέρνησης πάντως, κυρίως από το οικονομικό επιτελείο, εμφανίζονται προβληματισμένα για το πόσο εφικτό είναι να αγνοηθεί η ΕΚΤ, ενώ υπενθυμίζουν ότι και η ίδια η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι «υπάρχει θέμα» με τα κόκκινα δάνεια, που πρέπει να λυθεί.

Η παρουσία του επικεφαλής της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα σήμερα, σε εκδήλωση που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΙΟΒΕ, πιθανόν να είναι διαφωτιστική.

«Η πρώτη κατοικία δεν θα μείνει στον αέρα, η ρύθμιση θα έλθει στη Βουλή, δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης», αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με πρόσωπα-κλειδιά, ωστόσο η «εντολή» του προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συμφωνίας.

«Εκπτώσεις» στα επιχειρηματικά

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι πληροφορίες που έχει μεταφέρει από ημέρες το Euro2day.gr ότι στο Μαξίμου συζητώνται «εκπτώσεις» στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων που έχουν συναφθεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Για εξάλειψή τους από το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη δεν γίνεται καν λόγος: «Αυτή η κατηγορία δανείων είναι που κάνει τη διαφορά από τον προηγούμενο νόμο», επιμένουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Παραδέχονται ωστόσο ότι η αρχική επιλογή να ισχύσουν και γι' αυτούς τα ίδια κριτήρια με των φυσικών προσώπων «ήταν μαξιμαλιστική». Στην υψηλή φοροδιαφυγή των επαγγελματιών άλλωστε «πατάει» η ΕΚΤ και θέτει θέμα αδυναμίας της κυβερνητικής πρότασης να εντοπίσει τους «μπαταχτσήδες», δεδομένου ότι τα περισσότερα δηλωθέντα ετήσια έσοδα εμφανίζονται... κάτω και από τις 7.000 ευρώ.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ήδη (όπως είχαμε αναφέρει εγκαίρως) στο Μαξίμου «συζήτησαν θετικά» το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο αντικειμενικής αξίας («κάπου στις 170.000-175.000 ευρώ»), όπως και να μειωθεί το όριο καταθέσεων (σ.σ. αρκετά κάτω από τις 50.000 ευρώ κατώφλι, που όριζε η αρχική κυβερνητική πρόταση).

«Αυτό που δεν συζητούμε είναι να μικρύνει η περίμετρος προστασίας για το σύνολο των δανειοληπτών, επ' ευκαιρία της εμπλοκής που υπάρχει στα επιχειρηματικά δάνεια», διαβεβαιώνουν. Και δεν επιβεβαιώνουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί (σ.σ. η ΕΚΤ πρωτίστως) έθεσαν αίφνης χθες θέμα δραστικού περιορισμού της περιμέτρου προστασίας για το σύνολο των στεγαστικών δανείων, που αφορούν πρώτη κατοικία τόσο επαγγελματιών όσο και φυσικών προσώπων.

Ερώτημα παραμένει η («εποικοδομητική») συνεργασία της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επισήμως, υπουργοί και επιτελείς αρνούνται κάθε σχόλιο επ' αυτού, ωστόσο κάποιες διαρροές θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να αντιδρά στην κυβερνητική πρόταση (σ.σ. σε ό,τι αφορά κυρίως τις συνεταιριστικές τράπεζες και την Αττικής, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΤτΕ), συμβάλλοντας στη συνολική αρνητική στάση της ΕΚΤ, η οποία, έτσι κι αλλιώς, εγείρει ενστάσεις για τις τέσσερις συστημικές που εποπτεύει η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v